angajatoriAvertismentele şi sancţiunile pot avea efecte benefice pe piaţa muncii. După ce, reprezentanţii Agenţiei Ju­deţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) au somat angajatorii arădeni pentru că nu-şi anunţă oferta de angajare, numărul locurilor de muncă vacante a crescut simţitor. Unii patroni s-au ales cu sancţiuni usturătoare pentru că nu au anunţat AJOFM că fac angajări.
Conducerea Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Arad a vorbit săptămâna aceasta despre creşterea locurilor de muncă din ultima perioadă. Creşterea numărului de oferte de angajare nu este însă determinată doar de faptul că, în decembrie, mai multe companii recrutează personal. Valul de locuri de muncă este o consecinţă a controalelor făcute la firme şi a avertismentelor date angajatorilor care nu comunică instituţiei locurile de muncă vacante. Reprezentanţii Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă au atras atenţia agenţilor economici, de obligaţia de comunicare a locurilor de muncă vacante, conform prevederilor Legii 76 din 2002. Angajatorii trebuie să comunice agenţiei locurile de muncă vacante pe suport de hârtie sau în format electronic. „În această perioadă a existat o creştere semnificativă a numărului de locuri de muncă comunicate la noi. Potrivit legii, angajatorii sunt obligaţi să ne anunţe că angajează aşa că am derulat mai multe acţiuni în acest sens la firme. Am început cu avertismente mai întâi, iar în unele cazuri am aplicat sancţiuni. Sanc­ţiunile sunt cuprinse între 3.000 şi 10.000 de lei. Aşa a crescut şi numărul de oferte de angajare“, a susţinut Marinel Henteş, directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Arad.
Angajatorii care respectă aceas­tă obligaţie vor beneficia şi de anumite facilităţi. În condiţiile în care au comunicat agenţiei oferta de angajare, angajatorii beneficiază gratuit de servicii de mediere a muncii. Este vorba de preselecţia candidaţilor pentru angajare, raportat la creinţele ofertelor de angajare şi în concordanţă cu pregătirea, abilităţile şi experienţa acestora. Angajatorii arădeni pot comunica locurile de muncă vacante prin e-mail la adresa simona.ilin@ar.anofm.ro.

Recomandările redacției