Cu aproape 500 a crescut numărul cadavrelor aduse la morga de la Județean, față de anul trecut. Numărul este însă cu mult mai mare, dacă luăm în calcul faptul că această morbidă statistică a fost realizată până în luna septembrie, înaintea vârfului atins de valul patru al pandemiei, când au fost înregistrați mult mai mulți decedați. Astfel, din luna ianuarie până în luna septembrie a anului trecut, au fost înregistrate 1.127 de cadavre. Din luna ianuarie până în septembrie a anului 2021 au fost înregistrate 1.578 de decese, cu 451 mai multe față de anul trecut.

În schimb morga de la Arad nu întâmpină problemele pe care le au alte județe. Spitalul Universitar București nu mai are loc la morgă pentru morții Covid, frigiderele fiind supraîncărcate, iar cadavrele sunt depozitate pe hol. Mai mult: angajații spitalului din București spun că instituția medicală nu mai are nici saci pentru cadavre. În ultimele zile, la spitalul Universitar din București s-au format cozi de ambulanțe care aduceau pacienți COVID în stare gravă.

La Spitalul Universitar de Ugență București se înregistrează 45 de decedați pe zi – COVID și non-COVID. De regulă, necesarul lunar de saci este de 100. Numărul a fost suplimentat la 500. 45 de decese pe zi înseamnă 10% din total pacienți, COVID și non-COVID.

În ceea ce privește morga Spitalului Județean, aici nu sunt problemele cu care se confruntă celelalte spitale din țară. Spitalul Județean dispune de două morgi, una dintre ele fiind la Spitalul Județean, unde sunt transportate cadavrele bolnavilor care nu au murit de COVID.

Pacienții diagnosticați cu virusul SARS CoV-2, care decedează pe secțiile COVID-19 sunt transportați la morga spitalului din incinta fostului Spital Municipal, care funcționează doar pentru cazurile COVID-19, cu un total de zece locuri. Corpul neînsuflețit se eliberează familiei după minimum șase ore de la deces, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00-14.00, iar sâmbătă și duminică între orele 09.00-12.00.

Recomandările redacției