Numărul utilizatorilor activi de telefonie mobilă existenţi în România era, la sfârşitul anului 2012, de 22,8 milioane, dintre aceştia 13 milioane optând pentru cartele preplătite, conform datelor oficiale prezentate, joi, în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Comunicaţiilor, de Eduard Lovin, director executiv în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/.

‘Evoluţia pieţei de telefonie şi internet mobil în România pe anul 2012 arată o scădere uşoară a numărului de utilizatori telefonie mobilă dar şi o creştere a traficului de voce SMS şi MMS. De asemenea, se observă o creştere a duratei medii a unui apel, precum şi a numărului mediu de SMS-uri. Creşte numărul de conexiuni mobile în bandă largă şi cel de conexiuni la internet pe mobil (53% din populaţie). În 2012, numărul utilizatorilor activi de telefonie mobilă a scăzut cu 2,5% faţă de 2011, însă evoluţia din a doua jumătate a anului trecut arată o revenire o tendinţei pozitive, respectiv o creştere trimestrială de 0,6%. La finele anului 2012, existau în România 22,8 milioane de utilizatori activi de telefonie mobilă dintre care 13 milioane pe cartele preplătite şi nouă pe bază de abonament’, a afirmat Lovin.

Potrivit datelor citate, rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă la suta de locuitori ajunsese la 120%, în scădere anuală de trei puncte procentuale, în timp ce traficul de voce s-a diminuat cu 7%, depăşind pragul de 70 miliarde de minute, echivalentul a 26 miliarde de apeluri.

De asemenea, traficul de SMS-uri şi MMS-uri a crescut, în decursul anului trecut, dar s-a diminuat traficul de apeluri video.

‘Utilizatorii de cartele preplătite efectuează cea mai mare parte a traficului de voce, respectiv 36 miliarde de minute, adică 56% din total. Mai mult, durata medie a unui apel realizat de către utilizatorii de cartele prepay este mai mare decât a celor cu abonament – 2 minute şi 22 de secunde. În roaming, traficul de voce a înregistrat o creştere anuală de 11%. Raportat la cei şase furnizori de servicii telecom de pe piaţă, existau 10 milioane de conexiuni active de acces la internet mobil, dintre care şapte milioane în bandă largă’, a subliniat oficialul ANCOM.

Ziua Comunicaţiilor, ajunsă în acest an la cea de-a 17-a ediţie, reuneşte, joi, într-o conferinţă de specialitate, specialişti din mai multe sectoare, precum IT, companii şi instituţii de specialitate.

 

Recomandările redacției