imprumuturiCasa de Ajutor Reciproc a Pensio­narilor (CARP) tinde să fie ultima soluţie pentru mii de vârstnici arădeni cu ve­nituri mici. Sărăciţi şi depăşiţi de cheltuieli, mii de pensionari arădeni cer bani împrumut de la CARP pentru a se mai putea descurca. Numărul cererilor de împrumut s-a dublat faţă de anii precedenţi şi la fel şi sumele de bani cerute de vârstnici. De la începutul anului şi până în prezent, CARP a onorat deja aproape 4.000 de cereri de împrumut, făcute de vârstnici arădeni. De aproape opt milioane de lei s-au împrumutat anul acesta pensionarii. Anul trecut, CARP a onorat în jur de 5.000 de cereri de împrumuturi, în timp ce anul acesta s-au făcut aproape 4.000 numai până la începutul lunii septembrie.
Cu pensii derizorii, strânşi cu uşa de cheltuieli neprevăzute, bolnavi sau datori la bănci, sute de vârstnici arădeni se împrumută lunar de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. Dacă anii trecuţi, cele mai multe împrumuturi se făceau în lunile de iarnă, anul acesta, Casa de Ajutor Reciproc a fost luată cu asalt de vârstnici toate lunile. Mai mult, numărul cererilor de împrumuturi a fost mai mare în lunile de vară, când unii vârstnici au avut nevoie de bani pentru reparaţii în locuinţe.
Pentru că merge după sistemul ajutorului mutual, creşterea numărului de membri cotizanţi a făcut ca noile împrumuturi, fie acestea în sumă mai mare, să poată fi acordate de CARP în timp scurt. Vârstnicii arădeni preferă să cotizeze lunar la CARP, după măsura posibi­lităţilor, pentru ca la nevoie să poată cere împrumuturi în condiţii avantajoase. Astfel, cei care intră în sistem devenind astfel membri cotizanţi vor continua să facă împrumuturi, după ce le acoperă pe cele vechi. Vârstnicii devin fideli cotizanţi şi clienţi ai CARP, întrucât ştiu că vor avea din nou nevoie de împrumuturi. „În opt luni ale acestui an am avut peste 3.900 de cereri de împrumuturi plătite şi un total de 7,8 milioane de lei. «Vârful» a fost în luna iulie, când am acordat împrumuturi de 2,25 de milioane de lei. În medie, pensionarii cer câteva sute de lei şi ajung până la câteva mii de lei. Am avut cazuri în care am acordat 10.000  de lei. Cei mai mulţi s-au împrumutat pentru probleme de sănătate, pentru operaţii, tratamente şi medicamente, care după cum ştim sunt scumpe. Alţi vârstnici fac împrumuturi pentru reparaţii, renovări, ori pentru a-şi ajuta familiile, care se confruntă cu diferite probleme. Avem şi cazuri în care vârstnicii cer bani împrumut pentru că au făcut credite pe care nu le mai pot achita, pentru că se percep dobânzi mari. Mai sunt şi vârstnicii care apelează la noi ca să se poată descurca cu unele aprovizonări“, a spus Lidia Dan, preşedintele CARP Arad.
Nevoiaşi, dar buni platnici
Cu toate că sunt nevoiţi să se împrumute, vârstnicii nu ajung rău-platnici la CARP. Şi asta nu doar pentru că sunt avantajoase condiţiile de cre­ditare, ci pentru a mai putea face noi împrumuturi. Nicio altă instituţie nu dă posibilitatea vârstnicilor să facă împrumuturi mici, pe care să le poată plăti în timp, fără dobânzi mari. „Pensionarii ştiu că nu au de unde să ceară bani împrumut, în aceste con­diţii. De aceea, aveam doar câteva cazuri de neplată şi majoritatea sunt buni platnici. Sunt unele întârzieri pe care noi le înţelegem. În perioada de toamnă – iarnă ne aşteptăm ca numărul cererilor de împrumuturi să crească, pentru că atunci sunt şi cheltuieli mai mari“, a mai spus Lidia Dan.
În afara împrumuturilor, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor mai acordă şi ajutoare nerambursabile, persoanelor vârstnice nevoiaşe. Între 50 şi 100 de vârstnici primesc lunar ajutoare financiare între 50 şi 150 de lei. CARP mai decontează şi cota parte din anumite servicii medicale stomatologice, oftalmologice sau analize.

Recomandările redacției