colocviu

Vasile Dan şi Nicolae Manolescu

Sala festivă „Vasile Goldiş” a Consiliului Judeţean a găzduit sâmbătă un eveniment fără precedent în România. Este vorba de un prim colocviu naţional al revistelor de cultură, la care au participat numeroşi directori şi redactori-şefi, poeţi, prozatori şi  critici din ţară, precum şi din Republica Moldova sau Serbia, moderator principal fiind însuşi Nicolae Manolescu.

Deschiderea şi prezentările le-a făcut Vasile Dan, cel care conduce Filiala Arad a USR (filială zonală prin importanţa sa) şi redactor-şef al revistei de cultură Arca, care a intrat în cel de-al 25-lea an de apariţie neîntreruptă în luna februarie a acestui an. Nu puteau lipsi nici preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu, şi directoarea Centrului Cultural Judeţean, Ana Maria Dragoş, prin intermediul cărora se face finanţarea revistei sus-menţionate. Nicolae Ioţcu a transmis că sărbătorirea longevităţii unei reviste literare este un reper important al unei comunităţi judeţene din România post-revoluţionară şi că finanţarea unei reviste de calitate este o datorie de onoare.  „Prin natura funcţiei pe care o ocup înţeleg cât este de important să construieşti, să aşezi pe un fundament solid un edificiu rezistent. Revista ARCA este un astfel de edificiu, bine făcut, durabil (…). Pentru mine este o mândrie că mă pot considera un partener al acestei reviste şi pot contribui la perpetuarea ei. Cu acest prilej îi felicit pe cei care au contribuit la realizarea sa,  în mod deosebit pe redactorul şef Vasile Dan, pe colegii săi, pentru forţa şi pentru tăria de caracter pe care le-au dovedit”, a spus acesta. Ana Maria Dragoş a precizat că este nevoie de o finanţare serioasă şi echilibrată pentru a provoca progresul culturii arădene şi că instituţia pe care o conduce se implică, după posibilităţi, în finanţarea culturii la nivel judeţean.

Colocviul propriu-zis care a urmat s-a concentrat pe tema prestabilită „Revista de cultură, încotro?”. După  o analiză în timp a revistelor de cultură („de unde vin”, „ce se întâmplă cu ele” şi „revistele, încotro?”), Nicolae Manolescu a menţionat existenţa unui proiect de lege care vizează subvenţionarea acestora de către stat. Au luat apoi cuvântul: Mircea Mihăieş, Nicolae Prepeliceanu, Al. Cistelecan, Gheorghe Vulturescu, Cornel Ungureanu, Gheorghe Schwartz, Adrian Popescu, Gabriel Chifu, Lucian Vasiliu, Aurel Pantea, Cassian Maria Spiridon, Ana Cârdu din Serbia, Robert Şerban , Pavel Gătăianţu, Dagmar Maria Anoca, Leo Butnaru şi Ion Moldovan. Discursurile au făcut referiri la dificultatea finanţării revistelor şi la opţiunile în vedere, la criza culturii, la problemele specifice ale publicaţiillor moldovene sau din Voivodina, precum şi ale publicaţiilor unor minorităţi în România, şi la rezistenţa revistelor de cultură într-o „epocă a virtualului”.  Nicolae Manolescu a ţinut să spună, în încheiere, că se va folosi de argumentele prezentate la acest colocviu în mesajul adresat ministrului Culturii.

În cadrul evenimentului de ansamblu au fost lansate şi două cărţi: „Amazoanele. O poveste”, de Adriana Babeţi, şi „Punct şi de la capăt” de Gabriel Chifu. Au prezentat aceste cărţi Gheorghe Mocuţa, Vasile Dan, Cornel Ungureanu, Ioan Mureşan şi Nicolae Manolescu.

Colocviul a fost urmat de o „seară de poezie”, la Liceul Pedagogic „Dimitrie Ţichindeal”, unde poeţi din toată ţara au recitat poeme proprii.

Iată şi câteva fotografii de la această „seară de poezie”:

Recomandările redacției