Ziarul nostru scria în octombrie 2013 despre bătaia de joc la care a fost supusă Poliția arădeană, în urma faptului că într-o zi a avut un anumit inspector-șef, împuternicit de conducerea Inspectoratului General al Poliției Române, pentru ca, peste câteva ore, ordinul să fie revocat. Acest lucru se întâmpla după ce mandatul comisarului-şef Romulus Opriţa la conducerea Inspectora­tului de Poliţie Judeţean Arad a încetat şi nu a mai fost prelungit. Inițial, conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române a emis, într-o primă fază, un ordin, prin care comisarul-şef Ioan Tamaş, actualul șef al Poliției arădene a fost împuternicit din nou la comanda IPJ Arad, pentru o perioadă de şase luni. Asta, după ce a mai condus instituţia în 2012. După câteva ore a venit surpriza. Dând dovadă că nu au niciun pic de respect pentru poliţiştii din judeţ şi nici pentru arădeni, mai marii IGPR au revocat ordinul de numire primit de Tamaş, din motive numai de ei ştiute.
Același fenomen, dar la scară mai mică
Din informațiile noastre, zilele trecute s-a petrecut același fenomen, dar la o scară mai mică. Dedata aceasta, în joc nu mai era funcția de inspector-șef, ci cea de șef al Serviciului de Ordine Publică. Potrivit unor surse din cadrul instituției, acum câteva zile a fost împuternicit să preia conducerea serviciului cu pricina Sorin Nour, șeful Serviciului Arme, pentru ca ulterior ordinul să fie revocat, pentru a i se face loc comisarului Viorel Neag, de la Poliția Forestieră. Din informațiile pe care le avem, de această mutare nu ar fi străin un fost silvicultor, aflat acum într-o funcție de conducere în administrația locală, care ar fi vrut astfel să-i facă un serviciu lui Neag. Ne întrebăm care sunt meritele care îl recomandă pe Neag pentru această funcție, în condițiile în care, în ultimii ani, pădurile din județul Arad au fost supuse unui jaf de nedescris, jaf pe care Poliția Forestieră nu a reușit să-l oprească.
Țapi ispășitori pentru jaful de la Valea Mare
Pe de altă parte, vă reamintim că numele lui Neag apare și în scandalul de la Ocolul Silvic Valea Mare. Un silvicultor trimis în judecată în cazul jafului de acolo sus­ține că Neag ar fi colaborat cu anumiți angajați ai Direcției Silvice pentru a găsi un țap ispășitor.
„Într-o primă fază au venit la inspecţie Horia Crişan, şeful pazei pădurilor de la Direcţia Silvică, şi domnul comisar Neag, în cantonul pădurarului Adrian Brătean, unde a fost constatată o pagubă de 15 – 15 şi ceva metri cubi de material lemnos. Foarte puţin din ceea ce am văzut noi acolo şi în comparație cu ceea ce s-a  constatat abia după a treia inspecţie. Horia Crişan şi Viorel Neag au colaborat cu pădurarul, pentru a găsi două persoane, să facă  contravenţii pe numele celor două persoane, să apară că aceştia doi ar fi făptuitorii, adică hoţii, ştiind că nu ei sunt de fapt hoţii. Nu mai ştiu pe cine au trecut în acte, deşi eram de la pază am fost evitat total, la   inspecţiile făcute de ei, deoa­rece ziceau că sunt denunţătorul şi i-am încurcat”, ne-a declarat în februa­rie bărbatul. Dacă acesta spune adevărul, ne întrebam atunci și ne întrebăm și acum de ce ar fi procedat un poliţist de o asemenea manieră? De ce şi-a dorit un om al legii să găsească nişte ţapi ispăşitori?
Având în vedere aceste fapte, am încercat să aflu și un punct de vedere oficial din partea Inspectoratului General al Poliției Române. Angajații Serviciului de Relații Publice nu ne-au dat însă prea multe detalii, mărginindu-se să declare că Sorin Nour a fost și rămâne șeful Serviciului Arme, iar Neag a fost împuternicit la conducerea Serviciului Ordine Publică. Motivele pentru care a fost semnată o astfel de împuternicire ne rămân însă necunoscute.

Recomandările redacției