O adolescentă din Lipova a fost operată, de o tumoare gigant, la Satu Mare

0
278

tumoraO tânără din Lipova a fost operată cu succes la Satu Mare, fiindu-i extirpată o tumoră gigant, starea post operatorie fiind bună.
Alexandra Sulincean, de 15 ani, a fost eternată, miercuri, urmând să se întoarcă acasă unde va fi supusă unui tratament recuperatoriu.
Dr. Galajda Zoltan, şeful Compartimentului de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare a precizat că operaţia reprezintă o premieră pe plan naţional, având în vedere complexitatea cazului.
Alexandra Sulincean s-a născut cu o malformaţie congenitală vasculară (un hemangiom) care a ajuns la dimensiuni uriaşe. Tumora ocupa practic abdomenul, bazinul şi a pătruns şi în coloana vertebrală prin vasele care irigă măduva spinării.
Boala a devenit simptomatică în urmă cu doi ani când în urma unei căzături a fost depistată o tumoră, aşa-zisă pulsatilă pe suprafaţa fesei drepte.
Pe lângă riscul de a genera o hemoragie, din cauza atingerii măduvei, durerile pacientei au devenit insuportabile şi au început să apară semne de pareză (mers dificil).
Familia Alexandrei a contactat centre renumite, cum ar fi Clinica AKH din Viena, o clinică din Turcia precum şi un centru medical din Bucureşti, fata fiind examinată şi de o echipă de medici din Debrecen.
Din cauza riscului operator crescut, directorul Institutului de Chirurgie din Debrecen nu a aprobat efectuarea acestei intervenţii.
Copiii şi a părinţii de la şcoala unde învăţa Alexandra au adunat aproape 4.000 de euro pentru ca ea să poată fi investigată şi operată.
În aceste condiţii dr. Galajda a decis ca operaţia să fie efectuată de urgenţă în Compartimentul de Chirurgie Cardiovasculară din Satu Mare.
Din echipa operatorie au mai făcut parte dr. Alexandru Cornea de la Institutul “C. C. Iliescu” Fundeni (chirurg cardiovascular) şi dr. Dorin Arhire, medic anestezist chirurgie cardiovasculară. Operaţia a durat aproximativ 5 ore.
În afară de cei care au ajutat-o pe Alexandra, costurile operaţiei au fost suportate de Societatea Medicala “Terapeutica” şi de Consiliul Judeţean Satu Mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.