autismUn număr de 86 de copii cu tulburări de spectru autist sunt în evidenţa judeţului, însă în realitate numărul acestora este mai mare. Pentru cei aflaţi în evidenţa autorităţilor, precum şi pentru cei care suferă, deşi nu sunt înscrişi oficial va fi marcată Ziua de Conştientizare a Autismului.
Acţiunile de pe 2 aprilie vor fi organizate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad, prin Centrul de Consiliere şi Asistenţă Specializată a Persoanelor cu Tulburări de Spectru Autist, înfiinţat în proiectul derulat de Fundaţia Romanian Angel Appeal, cu sprijinul Ministerului Muncii. În organizarea acţiunilor este implicată şi Asociaţia „Autismul – Un viitor mai bun“ din Arad.
Astfel, la centrul din strada Baba Novac din Arad va fi organizat un atelier de creaţie pentru copiii cu autism, între orele 12.00 şi 14.00, urmând ca până la orele serii să se deruleze o campanie de conştientizare în Piaţa Avram Iancu. La orele 19.15 va fi făcută o fundă umană şi vor fi lansate lampioane. Tot în numele conştientizării acestei proble­matici, Teatrul „Ioan Slavici“ va fi iluminat în albastru, marţi, 2 aprilie, între orele 20.00 şi 23.00. Un marş pe străzile din municipiu va completa paleta de activităţi.
„Sunt mama unui copil care suferă de autism şi m-am dedicat conştientizării acestei tulburări, pentru că ştiu ce înseamnă pentru un părinte. Invit arădenii să ni se alăture de Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului“, a spus Cristina Pintescu, director executiv al asociaţiei „Autismul – Un viitor mai bun“.
Conducerea DGASPC Arad a anun­ţat că se are în plan dezvoltarea serviciilor sociale pentru copiii cu autism, cu sprijinul ONG-urilor. Din păcate, în prezent, în centrul din municipiu, doar 17 copii cu astfel de tulburări beneficiază de servicii.

Recomandările redacției