protest nyDupă cum vă informam în numărul de ieri al ziarului nostru, duminică, au avut loc în mai multe oraşe din ţară proteste împotriva exploatării gazelor de şist şi împotriva Proiectului Roşia Montană. Un astfel de protest a avut loc şi la Arad, în faţa Primăriei, unde s-au adunat aproximativ 70 de persoane.
Tot duminică, o arădeancă stabilită în Statele Unite ale Americii în urmă cu nouă ani a organizat un protest similar în faţa Consulatului României de la New York. Anda Lupşe, este membră a Consiliului Local Civic, fiind de profesie inginer aeronautic. A mobilizat mai multe persoane care au mers cu pancarte în faţa consulatului, pentru a-şi manifesta dezaprobarea cu privire la ceea ce se întâmplă în ţară. Pe pancarte se vedeau mesaje scrise atât în limba română, cât şi în engleză, pe care se vedea scris „Salvaţi Roşia Montană” şi „România nu gustă cianura”, făcât referire la modalitatea de extracţie a aurului cu ajutorul cianurii. „Alături de ea au fost atât români, cât şi câţiva foşti colegi de facultate americani. Deşi este plecată de mult timp din ţară, fiica mea este interesată în continuare de tot ceea ce înseamnă societate civilă şi de ceea ce se întâmplă în  ţară”, a declarat Dorina Lupşe, mama arădencei.
Mai trebuie spus că protestul de duminică nu a rămas fără ecouri la nivel naţional. Asociaţia Alburnus Maior cere demisia Guvernului. De asemenea, membrii asociaţiei au întocmit un document pe care l-au depus la Secretariatul General al Guvernului, prin care solicită res­pingerea imediată de către Parlament a proiectului de lege cu privire la exploatarea aurului de la Roşia Montană; demiterea celor patru iniţiatori, Dan Şova, ministrul Marilor Proiecte; Rovana Plumb,  ministrul Mediului, Daniel Barbu, ministrul Culturii şi Gheorghe Duţu, directorul Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale; formarea unei comisii de anchetă parlamentară care să investigheze responsabilii direcți pentru întocmirea acestei propuneri de lege care aduce atingeri grave asupra drepturile fundamentale ale omului, asupra principiului separării puterilor în stat și care încalcă prevederi ale Constituției şi interzi­cerea neîntârziată prin lege a utilizării cianu­rilor în industria minieră și deblocarea procedurilor de includere a Roșiei Montane pe lista UNESCO.

Recomandările redacției