O asistentă medicală şi două îngrijitoare de la Spitalul de Psihiatrie şi Măsuri de Siguranţă Ştei au fost trimise în judecată după sinuciderea unui pacient internat cu schizofrenie paranoidă. Bărbatul, declarat iresponsabil prin sentinţă judecătorească, a vrut să se sinucidă şi, lăsat nesupravegheat, a și reușit într-un final, după ce a băut dintr-un flacon cu dezinfectant lăsat pe holul secţiei. 

Cazul, aflat în dezbaterea Judecătoriei Beiuş, priveşte un incident produs pe 7 iunie 2018, la secția de Psihiatrie Acuți din cadrul Spitalului Ştei, și scoate la iveală neglijenţa crasă a personalului din spitalul unde sunt internate persoane cu afecţiuni psihice grave şi, prin urmare, obligatoriu de supravegheat cu atenţie, scrie ebihoreanul.ro.

I-a ars organele!

Victima este un bărbat în vârstă de 34 ani, care a fost internat la secţia de Psihiatrie Acuţi a Spitalului Ştei în data de 25 mai 2018, cu diagnosticul de schizofrenie paranoidă.

Înainte cu o zi de tragedie, bărbatul a aflat că urma să fie transferat la Secția Cronici, în baza unei hotărâri judecătorești prin care s-a stabilit că e lipsit total de discernământ.

Omul a decis să-şi ia viaţa, iar în după-amiaza zilei de 7 iunie 2018, profitând că a fost lăsat nesupravegheat, a ieşit pe coridor unde, văzând flaconul de pe căruciorul cu materiale de curăţenie, l-a luat, l-a mirosit şi s-a întors cu el în salon, unde a băut mai mult de jumătate din conţinut.

Pacientul a fost găsit în stare gravă de asistentele medicale care au intrat în salonul său după ce l-au auzit tuşind şi vomitând. A fost transportat cu o maşină a Serviciului de Ambulanţă la Camera de Urgenţă a Spitalului Municipal Beiuş, însă degeaba. Din nefericire, a şi murit în scurt timp. 

Moartea victimei a fost violentă, după cum au stabilit medicii legişti, care în raportul întocmit au arătat că soluţia toxică pe care a înghiţit-o i-a provocat arsuri la nivelul regiunii bucale, tubului digestiv și respirator.

Anchetă discretă

Incidentul nu a fost făcut public nici de conducerea unităţii spitaliceşti, nici de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, care au declanşat o anchetă în caz pentru ucidere din culpă.

Până la urmă, anchetatorii au trimis în faţa instanţei trei persoane: o asistentă medicală de la Secţia de Psihiatrie Acuţi, care ar fi trebuit să supravegheze pacientul, şi pe cele două îngrijitoare care se ocupă de igienizarea secţiei, care au lăsat substanţa la vedere, pe coridorul unei secţii cu pacienţi aflaţi într-o stare medicală delicată, în loc să o pună în magazia special destinată păstrării soluțiilor dezinfectante, care este asigurată cu cheia și în care are acces doar personalul de serviciu.

Procesul, declanşat la Judecătoria din Beiuş, s-a terminat vineri pentru una dintre îngrijitoare, care a decis să recunoască faptele imputate la primul termen de judecată. Ca atare, ea a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere a pedepsei pe un termen de 2 ani.

sursa: ebihoreanul.ro

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției