CET Hidrocarburi a dat publicităţii, zilele trecute, lista cu asociaţiile de proprietari restanţiere. Tabelul, publicat pe site-ul CET-H cuprinde serviciile facturate până la 31 octombrie 2012 şi neîncasate până la 31 ianuarie, precum şi penalităţile calculate şi neîncasate până în ultima zi a lunii trecute.
Una dintre asociaţiile de proprietari, situată pe strada Barabas Bela, are datorii totale de 44.641, 51 lei, adică aproape jumătate de miliard de lei vechi. Respectiva asociaţie a acumulat datorii de 36.535,55 lei, la care se adaugă penalităţi de 8.515,96 lei. O altă asociaţie, situată pe strada Mărăşeşti, a acumulat un debit de 37.395,35 de lei. Deşi valoarea propriu-zisă a datoriilor este mai mică, 21.181,30 lei, penalităţile se ridică însă la 16.214.05 lei. O asociaţie, situată pe Calea 6 Vânători, are datorii de 20.910,7 lei şi restanţe de 6.540,09 lei, ceea ce face ca suma pe care trebuie să o plătească CET-H să ajungă la 27.450,79 lei. Pe lista asociaţiilor care au datorii foarte mari se mai află şi un bloc din Micălaca, de unde CET-H are de încasat 26.596,94 lei, din care 22.662,1 lei datoria pentru serviciile prestate, iar 3.934,84 lei penalităţile de întârziere. La rândul lor, reprezentanţii unei asociaţii de pe Bulevar-dul Decebal au de plătit datorii de 24.817,18 lei, din care 19.094,34 lei reprezintă contravaloarea serviciilor neîncasate, iar 5.722,84 lei este contravaloarea penalităţilor.
„După cum aţi putut vedea, este vorba despre datorii calculate la 31 octombrie şi neîncasate până la 31 ianuarie, deci nu sunt cuprinse încasările din această iarnă. Asociaţiile respective au intrat în iarnă cu aceste sume restante. Totalul debitelor se ridică la 525.679 lei, în timp ce totalul penalităţilor ajunge la 239.406 lei. Nu mai puţin de 256 de asociaţii din municipiu au probleme de acest fel, iar 72 de asociaţii au debite mai mari de 2.000 de lei, iar zece asociaţii au angajamente de reeşalonare”, susţine Vasile Arion, prim-vicepreşedintele Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA).
Autorităţile locale sunt arătate cu degetul
Arion a mai spus că nici nu vrea să se gândească la situaţia care va fi întocmită după trecerea iernii, în condiţiile în care facturile din această perioadă sunt cu 70% mai mari decât cele de pe timpul verii. „Situaţia e şi mai tragică la cele 72 de asociaţii care au datorii mai mari de 2.000 de lei, care vor ajunge probabil să se încălzească de la soare. Dacă nu îşi plătesc datoriile riscă să fie debranşate. Privitor la penalităţi, observăm că valoarea acestora ajunge uneori la jumătate din valoarea utilităţilor furnizate. Aceste penalităţi s-au acumulat în timp. Este şi vina furnizorului, care trebuia să intervină, să nu permită să se ajungă într-o astfel de situaţie”, a continuat Arion. Reprezentantul ULALA a ţinut să precizeze că asociaţiile au ajuns să acumuleze datorii uriaşe şi din cauza autorităţilor locale „care au dus politici aberante de neimplicare în rezolvarea problemelor energetice ale oraşului.”
Restanţierii plătesc sume mici
La rândul lor, reprezentanţii CET-H susţin că facturile sunt considerate restante la 45 de zile de la data emiterii, termenul de plată fiind de 15 zile, iar următoarele 30 de zile reprezintă un termen de graţie, în care serviciile pot fi plătite fără penalităţi. Aceştia mai spun că valoarea penalităţilor este mare în comparaţie cu cea a debitelor, pentru că asociaţiile de proprietari plătesc de obicei sume mici, reprezentând contravaloarea unei părţi din servicii şi abia apoi penalităţile. Astfel, penalităţile se calculează în continuare la sumele rămase restante, furnizorul neputând să-şi exonereze clientul de la plata acestora atunci când se achită doar o parte din factură.

Actualitate 9
Mai multe persoane din Siria și Egipt au încercat să treacă ilegal frontiera în Ungaria
citește mai mult »
Daca persoane particulare au restante 30zile, sunt penalizati, peste 60 de zile se sisteaza furnizarea utilitatilor. De ce nu s-a procedat asa de catre CET ?