O boală misterioasă ucide copiii în nordul Indiei

0
201

O boală misterioasă a început să ucidă copii în nordul Indiei iar medicii suspectează mai multe cauze.

Copii din unele districte ale statului Uttar Pradesh, din nordul Indiei, se trezesc cu febră mare și scăldați în transpirație de mai bine de o săptămână. Mulți dintre ei s-au plâns de dureri articulare, dureri de cap, deshidratare și greață. În unele cazuri, au fost semnalate erupții cutanate pe picioare și brațe, conform Digi 24.

 

Cel puțin 50 de persoane, în majoritate copii, au murit din cauza febrei, iar câteva sute au fost internate în spitale, în șase districte din partea de est a statului. Niciunul dintre morți nu avea Covid-19, relatează BBC.

Într-un moment în care India pare să se recupereze treptat după un al doilea val mortal de coronavirus, decesele din Uttar Pradesh au provocat panică, iar presa este plină de titluri bombastice despre o „febră misterioasă” care face ravagii în zonele cele mai populate din Uttar Pradesh.

Medicii din cele mai afectate districte – Agra, Mathura, Mainpuri, Etah, Kasganj și Firozabad – cred că dengue, o infecție virală transmisă de țânțari, ar putea fi principala cauză a deceselor.

Ei spun că mulți dintre pacienți au fost duși la spital cu număr mic de trombocite – o componentă a sângelui care ajută la formarea cheagurilor – caracteristica unei forme severe de dengue.

„Pacienții din spitale, în special copiii, mor foarte repede”, spune dr. Neeta Kulshrestha, cel mai înalt oficial din Sănătate din districtul Firozabad, unde 40 de persoane, inclusiv 32 de copii, au murit în ultima săptămână, conform sursei citate.

Transmisă de țânțarii femele, dengue este o boală tropicală prezentă în India de sute de ani. Există patru virusuri care provoacă dengue, iar copiii sunt de până la cinci ori mai expuși riscului de deces la a doua infecție.

 

Aproape 100 de milioane de cazuri severe de dengue sunt raportate la nivel mondial în fiecare an. „Impactul combinat al epidemiilor de Covid-19 și dengue poate duce la consecințe devastatoare pentru populațiile cu risc”, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

 

Cu toate acestea, nu se știe cu certitudine dacă o epidemie de dengue este singura responsabilă pentru decesele din Uttar Pradesh.

 

Un stat cu mai mult de 200 de milioane de oameni și igienă precară, niveluri ridicate de malnutriție la copii și asistență medicală absentă în multe zone, Uttar Pradesh raportează în mod normal astfel de cazuri de „febră misterioasă” după ploile musonice, conform digi 24.

 

Focarele de encefalită japoneză transmisă de țânțari – identificate pentru prima dată în Uttar Pradesh în 1978 – au provocat mai mult de 6.500 de decese de atunci. Boala s-a răspândit în principal în Gorakhpur și districtele care se învecinează cu Nepalul, la poalele munților Himalaya, toate aflate la joasă altitudine și expuse la inundații – un teren propice de reproducere a țânțarilor care transmit virusul.

 

Într-un studiu separat, oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că tifosul și dengue au fost la baza cazurilor de febră post-musonică din șase districte din estul Uttar Pradesh, între 2015 și 2019. O altă infecție bacteriană potențial fatală numită leptospiroză, transmisă de la animale la oameni, o boala transmisă de țânțari, a reprezentat cealaltă cauză de febră.

În mod clar, doar mai multe investigații și analize ale genomului vor dezvălui dacă ultima etapă de „febră misterioasă” din India este declanșată de dengue sau de o serie de alte boli. Acest lucru ar implica instruirea clinicilor și spitalelor personalului medical local în colectarea probelor de la persoane care suferă de febră și trimiterea lor la testare, în laboratoare.

 

De asemenea, nu există o evidență clară a modului în care au debutat și au evoluat aceste cazuri și dacă cei afectați sufereau și de alte afecțiuni, cum ar fi tuberculoza.

 

Dacă motivul morților misterioase este doar dengue, asta ar arăta că programele guvernamentale de combatere a țânțarilor sunt ineficiente.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.