O bunică și nepoțica ei trăiesc în condiții greu de imaginat și cer ajutor

0
2143

O fetiță deosebită de nouă ani riscă să rămână să rămână fără sprijin, dacă ea și bunica acesteia nu vor primi ajutor din partea oamenilor mărinimoși. Lariasa și bunica ei bolnavă trăiesc în condiții greu de imaginat. Nu au baie în casă, nu au apă curentă și nici fântână, iar căsuța în care trăiesc nu are acoperiș. Acum, înaintea sărbătorilor de iarnă, familia are mare nevoie de bunăvoința oamenilor.

Reghina Birta și nepoata ei, Larisa în vârstă de 9 ani locuiesc în Arad. Sunt nedespărțite încă de la nașterea fetiței. „În urma unor alegeri de viață nepotrivite, fiica mea a rămas însărcinată de câd era minoră. După naștere, aceasta a vrut să își abandoneze copilașul în spital, iar mie mi s-a rupt sufletul pentru nou-născutul ce urma să nu își cunoască niciodată familia. Atunci am luat hotărârea, că atâta timp cât o sa trăiesc, acest copil va putea crește lângă mine. Și așa am ajuns acasa cu un bebeluș drăgălaș. Larisa îmi spune «mamă» de mică și încerc să-i țin loc de mamă și tată“, spune Reghina.

Însă datorită bătrâneții și bolilor, bunica nu mai are mobilitatea necesară să iasă cu ea afară pe cât și-ar dori, însă încearcă să-i confere siguranța de care are nevoie.

Reghina are un venit extrem de mic și nu a primit bani în plus de la stat. Din cauza unei erori făcute de firma la care a lucrat, pensia va fi majorată puțin abia de anul viitor.

„Anii trec și mă simt tot mai rau. Am o tumoare pe burtă ce nu îmi permite să mă deplasez mult. Gândul imi este doar la acest copil. Dacă eu mor cine se va ocupa de ea? Pentru asta ma rog la Dumnezeu să imi dea zile, să pot sa o conduc în viață și să-i fiu alături măcar până face 18 ani“, povestește bunica Larisei.

Larisa are parte de o școala bună în oraș, este premiantă și se descurcă foarte bine la învățătură. Bunica este nelipsită de la ședintele cu părinții și o ajută la teme, chiar dacă a terminat doar opt clase. „Școala este pe primul loc și am făcut mari sacrificii pentru ca ea sa beneficieze de educație și profesori buni“, mai spune Reghina.

Căsuța nu are baie și nici acoperiș

Asociația Speranță pentru România SPRO (Speranta pentru Romania) a acordat până acum o mână de ajutor acestei mici familii, ajutor constând în alimente și lemne de foc.  Tot prin intermediul asociației, o femeie sensibilizată de caz a mai ajutat-o pe Larisa să poată beneficia de educație.

Cele două locuiesc într-o căsuță mică și veche, cu o cameră si o bucătarie, la marginea Aradului, pe strada Agronomului. Bucataria este de fapt o încăpere fără podele, iar în loc de tavan, sunt puse mai multe scânduri pentru ca cele două  fie cât de cât protejate de vânt și ploi. Dar cu toate acestea, de câte ori sunt precipitații, apa și umezeala pătrund în locuință.

„O alta nevoie urgentă este să avem apă curentă în casă, sau măcar să reușim să forăm o fântână în curte, deoarece apa de consum și pentru spălatul rufelor, o car de la vecini. Am nevoie de câte 5-10 găleți pe zi, când este spăl mai multe rufe“, afirmă Regjina.

Deși își duc soarta în condiții grele, Larisa este un copil curat și ingrijit. Bunica ar vrea ca locuința să aibă baie folosibilă, cu instalații sanitare. Mica familie are nevoie de bani pentru tavan și acoperiș la casă, de lemne pentru iarnă și alimente. În plus, ar putea fi ajutată pentru asigurarea utilităților

Cei care doresc să ajute fetița și bunica o pot face direct și personal, în Arad, pe strada Agronomului, nr. 6. „Dacă locuiți în alte zone ale țării, ne puteti ajuta prin intermediul asociatiei umanitare SPRO(Speranta pentru Romania). Aceasta se va ocupa, cu ajutorul donațiilor voastre ca nevoile noastre sa fie acoperite“, spune Reghina, bunica Larisei.

Donații în conturi se pot face obținând informații prin accesarea următorului link.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.