Ați auzit de Bigăr? Sunt sigură că răspunsul este afirmativ. Nu cred că există, la ora actuală, un român care să nu fi auzit de existența acestei cascade. Mulți turiști au ajuns în Banatul Montan și au vizitat-o. Am fost acolo, în urmă cu vreo câțiva ani, impulsionată de fotografiile văzute pe internet. Venind de la Dunăre, am hotărât să facem o mică oprire în zonă. Abia am găsit un loc de parcare, era plin de oameni care așteptau să intre în zona cascadei și să facă un ,,selfie” cu minununata cădere de apă. La ora la care am fost, în zonă, era om lângă om . Am reușit să intrăm și la  un moment dat am urcat niște scări, unde  am avut la dispoziție un minut-două să facem o poză, deoarece, din spate veneau alți câțiva zeci de turiști, care doreau să-și facă amintiri cu acest obiectiv. Încă un loc ,,bifat” pe agenda unora. Nu pot să spun că nu a fost frumoasă, a fost, însă comercialul din jurul acesteia a stricat mult, din punctul meu de vedere. Mulți turiști veneau aici, cărând după ei copilași, de un an-doi sau chiar de câteva luni, care nu înțelegeau nimic,  și urcau pentru a face doar câteva poze.  Copiii țipau și în loc să te bucuri de liniște și relaxare, la Bigăr  era un vacarm total. În plus, imaginile văzute pe internet erau mult mai spectaculoase față de ceea ce am găsit de fapt la Bigăr. Nu vreau să minimalizez valoarea acestui obiectiv turistic, a fost într-adevăr un loc frumos, însă sunt multe alte locuri, atât în zona Caras Severin, cât și în țară, care nu sunt promovate așa cum era celebra cascadă de aici. La doar o aruncătură de băț de Bigăr este  Cascada Kirșa, (de ea sigur nu ați auzit), situată pe versantul drept al Văii Miniș, la aproximativ 500 de metri în amonte de fosta colonie Miniș. O minunăție nepromovată. Cascada Măgura, este un alt obiectiv turistic nepromovat de  poalele Măgurii, în Munții Rodnei, ce a fost introdusă în circuitul turistic abia în anul 2020. O altă cădere de apă, de care puțini știu,  este cea de la  Pruncea, cunoscută și sub denumirea de Cașoca. Coloritul fantastic al pietrelor peste care se revarsă șuvoiul de apă de aproximativ 17 metri, se schimbă în funcție de unghiul sub care bat razele soarelui, simfonia culorilor și a stropilor fini de apă formând un peisaj desprins dintr-o poveste cu zâne și feți frumoși. Acestea sunt doar trei exemple, din sutele de locuri care nu au fost promovate în țară.

Cascada Bigăr, cunoscută la nivel mondial  în urma unor poze bine lucrate și un marketing inteligent. Este trist, însă că în urmă cu câteva zile, clopotul cascadei s-a prăbușit. Specialiștii spun că surparea s-a produs din cauze naturale. ,,Gurile rele” spun însă că ceva a ,,ajutat” la acest dezastru. Trepidațiile din zonă, datorită numărului mare de oameni, veniți să o viziteze, ar fi fost una dintre cauzele care ar fi  ajutat la prăbușirea clopotului cascadei. Și ăsta nu este singurul motiv. Mulți spun că o pescărie, aflată undeva în zonă, ar fi influențat fluxul de apă care ajungea la cascadă, determinând prăbușirea. Îndiferent care ar fi fost cauza, rezultatul este dezastruos. Acum se pare că zona a rămas fără punctul central de atracţie.

Cu toate că zona cascadei Bigăr a fost înființată în anul 1982 ca şi rezervaţie naturală, iar din 2000 a fost  declarată arie protejată de interes naţional, a început să fie vizitată intens, abia după ce în 2013 a fost declarată cea mai frumosă cascadă din lume, de către niște străini. Până atunci românii nu au prea știut de existența ei. Înaltă de aproximativ şapte metri, cascada este  alcătuită din tuf calcaros „brodat” cu lacrimi cristaline, precum o ţesătură populară bănăţeană, cu fir fin de borangic. Pe clopotul de stâncă, învelit de un muşchi verde, apa se prelingea mângâiată de razele soarelui. Uneori  dădea naştere unui curcubeu discret pe o perdea de stropi de apă.

Era frumoasă, părea a fi rochia miresei muntelui iar iarna, ţurţurii de gheaţă formau aşa-numitul ,,Palat de Cleştar”.

Recomandările redacției