O expoziție deosebită de icoane poate fi văzută la Consiliul Județean. Este vorba de expoziția de icoane pe sticlă aparţinând centrelor de iconari din zona Transilvaniei – cele mai renumite fiind icoanele de la Nicula. Valoroasa colecție este deținută de Complexul Muzeal Arad. Expoziția se înscrie în seria de acțiuni și evenimente prilejuite de Centenarul Marii Uniri (1918-2018) și este organizată de Complexul Muzeal Arad și Centrul Cultural Județean Arad. Complexul Muzeal Arad are în Colecţia de etnografie câteva icoane pe sticlă aparţinând centrelor de iconari din zona Transilvaniei, astfel că, o parte din aceste icoane vor face obiectul expoziţiei.
Primul centru de iconari pe sticlă
Primul centru de iconari pe sticlă din Transilvania a fost satul Nicula din judeţul Cluj. Specialiştii au căzut de acord că meşteşugul pictării icoanelor pe sticlă începe aici în preajma anului 1750 şi se datorează contactelor cu centrele din Austria, Boemia, Moravia şi Slovacia. În scurt timp, acest meşteşug ajunge să devină, în localitate, un fenomen de masă ce a dus la o producţie masivă de icoane pe sticlă. Cauza acestui fapt o reprezintă, pe de o parte numărul mare de pelerini care veneau la Nicula să se închine vestitei icoane a Maicii Domnului cu Pruncul pictată de iconarul Luca din satul Iclod şi donată mănăstirii Nicula în anul 1681. Această icoană ar fi lăcrimat continuu între 15 februarie şi 12 martie 1699 atrăgând o mulţime de credincioşi care la plecare doreau să aibă o amintire de la pelerinajul făcut. Această amintire consta, de regulă, într-o icoană pe sticlă. Pe de altă parte prezenţa în Transilvania a numeroase fabricii de „glăjărie” (sticlărie) asigura foarte lesne materia primă necesară iconarilor. Trebuie menţionat faptul că pentru ţăranii din satul Nicula ocupaţia principală era agricultura şi creşterea vitelor, pictarea icoanelor fiind o îndeletnicire secundară având menirea de a completa bugetul familial. ,,Icoanele de Nicula se caracterizează printr-o maximă simplificare a formelor, pictate după tehnica – în oglindă. Existau nişte izvoade (modele n.r) după care desenul era repetat de mii de ori, astfel că pentru orice pictor devenea în timp o rutină. În tematica icoanelor de Nicula apar scene cristologice, portrete de sfinţi (Gheorghe, Nicolae, Constantin şi Elena, Petru şi Pavel, Paraschiva, Mihail şi Gavril), Adam şi Eva (scenă din Vechiul Testament), Adormirea Maicii Domnului, Naşterea Domnului, Maica Domnului jalnică etc. Acest meşteşug s-a răspândit şi în alte zone ale Transilvaniei cum ar fi Iernuţeni, Maierii Albeiulii, Şcheii Braşovului, Făgăraş şi Ţara Oltului, Valea Sebeşului (Lancrăm), Mărginimea Sibiului, Banat” , susțin dr. Gabriel Halmăgean și dr. Sorin Sabău, de la Complexul Muzeal Arad. Proiectul expozițional este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad.
Arădenii iubitori de frumos, interesați de astfel de creații pot vedea colecția la sediul Consiliului Județean Arad, până în 4 iunie 2018, între orele 9 – 17.00.

Recomandările redacției