OttomosDupă cum se știe, comuna Păuliș este înfrățită cu localitatea Öttömös din Ungaria de peste 13 ani. În tot acest timp, cele două localități au păstrat o strânsă legătură, vizitându-se reciproc și par­ti­cipând la diverse evenimente cu scopul de a face schimb de experiență pe plan administrativ, cultural, turistic etc. De exemplu, unul dintre aceste evenimente a Festivalul sparanghelului.
Eveniment istoric-cultural
La fel s-a întâmplat și data aceasta, mai exact vinerea trecută, 7 noiembrie 2014, când o delegație de la Primăria Păuliș formată din primarul comunei Păuliș, Petru Nicoară, împreună cu angajatele Lucia Vesa, Aurica Bumbuc, Simina Dîmb și educatoarea Lucia Simon au răspuns invitației primarului localității  Öttö­mös, Istvan Dobo, pentru a participa la un eveniment istoric-cul­tural dedicat cercetătorului maghiar, născut în Öttömös, Laszlo Magyar.
Manifestarea a debutat la Că­minul Cultural unde elevii și micii grădinari din localitatea maghiară au prezentat un program artistic, tema fiind viața din Africa, locul unde Magyar Laszlo a stat câțiva ani, timp în care a făcut cercetări. Au fost prezentate imagini din această perioadă, prezentare realizată chiar de Fluck Denes, unul din urmașii lui Magyar Laszlo. S-a prezentat apoi o paralelă între viața din trecut și cea de acum din Angola, expunere realizată de dr. Szonokyne și dr. Gabriella Ancsin. În final, s-a făcut o deplasare în parcul ce poartă numele cercetătorului maghiar, unde s-au depus coroane de flori la troița ridicată în memoria lui.
Gazdele din Öttömös, la înălțime
Manifestrea a fost organizată în cele mai bune condiții de către primarul Dobo Istvan din Öttömös, împreună cu angajații săi. Aceasta a fost o reușită, gazdele din Ungaria fiind la înălțime, pregătindu-se excelent pentru primirea oaspeților din Păuliș.
Trebuie adăugat că „legătura dintre comuna Păuliș și Öttömös este foarte benefică, fiind un bun mod de a face cunoscute unele tradiții și obiceiuri din țara vecină și de a aprofunda buna cunoaștere prin schimburi de experiență și promovarea poten­țialului turistic din România în Ungaria și invers. De asemenea, dorim ca în viitorul apropiat să realizăm împreună două proiecte europene pe rețeaua transfrontalieră“ ne-a precizat edilul șef din Păuliș, Petru Nicoară.     (F.B.)

Recomandările redacției