doctorita 1 doctorita2La cabinetul medical din Hălmagiu poate fi văzută doctorița Svetlana Conovalciuc – medic specialist de familie. La cabinet era lume destulă, doctorița Conovalciuc fiind ajutată de asistenta Adriana Colf.
În discuția purtată, doctorița ne-a mărturisit cu a ajuns ea să muncească în România, dânsa fiind din Moldova de peste Prut., dintr-o localitate din vecinătatea orașului Bălți.
„România este văzută la noi ca o țară bogată, cu oameni cu suflet mare; aceasta m-a determinat să vin aici. În anul 2000 am obținut cetățenia română, eu și soțul meu care este și el medic iar din  2007 sunt medic de familie, aici în Hălmagiu. Vreau să vă spun că sunt oameni buni la suflet dar zona este mai săracă din cauză că au dispărut locurile de muncă odată cu închiderea minelor din zona Brusturi și Luncșoara. O portiță a mai fost creșterea animalelor“ a spus doctorița.
În ceea ce privește pacienții, numărul maxim este de 20 pe zi dar oamenii vin mai mult sâmbăta.
„Nu sunt chiar mulți dar este greu să se obișnuiască lumea cu sistemul programării. Vin și spun că nu au când să vină peste săptămână pentru că sunt la lucru și atunci mă trezesc cu ei la ușă sâmbăta, când e și zi de piață și vin și pe la medic. Apoi și eu fac naveta – 70 de kilometri de la Bonțești, comuna Gurahonț“.
În ceea ce privește bolile pacienților săi, doctorița ne spunea că sunt la fel ca în alte părți, cu câteva specificații, însă.
„În general sunt aceleași sufe­rințe ca peste tot dar datorită modului de viață, mai ales aici în Ardeal, unde totdeauna s-a trăit și se trăiește mai bine ca în celelalte zone din țară, sunt suferințe specifice. Aici se consumă multă grăsime de origine animală și atunci este cumva normal să se sufere de hipertensiune arterială,  crește colesterolul, apare infarc­tul miocardic, accidentele vasculare dar și diabetul zaharat și multe altele. Fiindcă aici majoritatea au lucrat la mine – și acum sunt pensionați – și pe  ulți îi avem în evidență cu boli cronice, cum este astmul bronșic și silicoza pulmonară“.
Cât privește problemele sezonului rece, doctorița Conovalciuc a ținut să atragă atenția la câteva aspecte.
„Recomandăm vaccinul antigripal pe care și noi urmează să-l primim. Trebuie tratat cu seriozitate acest vaccin care este util. Când însă cineva nu se simte bine trebuie să se obișnuiască să meargă la doctor, să nu lase să se agraveze boala, că e mai greu apoi. Trebuie să ne obișnuim să consumăm cât mai multe fructe și legume dar și ceaiuri“ a încheiat doctorița lista scurtelor sfaturi oferite cititorilor.

Recomandările redacției