O echipă formată din 11 cercetaşi belgieni a petrecut o săptămână la Olari. Acest lucru a fost posibil datorită unui parteneriat încheiat între Parohia Olari şi Centrul Local de Cercetaşi „Dimitrie Ţichindeal”. Astfel, cercetaşii din detaşamentul Pi-oeuvre din Bruxelles, conduşi de Emile van den Broeck şi Romain Dury şi cercetaşii arădeni au participat la tot felul de activităţi în care au fost implicaţi tinerii şi copiii din Olari. „Colaborarea pe care o avem cu cercetaşii din Bruxelles datează din 2002. E un proiect de asociere în cadrul căruia tinerii belgieni au venit în România pentru a se implica în activităţi alături de tinerii şi copiii români. În ceea ce priveşte proiectul de anul acesta, cercetaşii belgieni au participat la jocuri de echipă şi au interacţionat foarte bine cu cercetaşii români şi cu tinerii din comună”, a declarat Claudia Dragoş, şefa Centrului Local „Dimitrie Ţichindeal”. La rândul său, Călin Dragoş, preotul paroh de la Olari, ne-a povestit că Parohia pe care o conduce are două parteneriate, unul cu cercetaşii din Bruxelles coordonaţi de părintele Francois Lagasse de Locht şi altul cu o parohie din Rennes, astfel încât tinerii din Bruxelles şi Rennes au avut ocazia să viziteze România şi comuna Olari. Este un schimb spiritual. Tinerii care ne vizitează nu ştiu nimic despre Biserica Ortodoxă. Au astfel ocazia să afle multe lucruri. Şi de data aceasta, oaspeţii noştri au fost primiţi foarte bine de către localnici, care le-au oferit produse tradiţionale. La rândul lor s-au jucat cu copiii din sat, fie că aceştia au fost români, ţigani sau unguri. De remarcat că sunt tineri care provin din familii înstărite, dar părinţii nu le-au dat bani să vină în România, trebuind să se descurce singuri. Spre exemplu, printre ei se află şi nepotul de frate al primului preşedinte al Lituaniei, după declararea independenţei, a ţinut să menţioneze părintele Dragoş.

Trebuie spus că proiectul beneficiază de sprijinul primarului Petru Răuţ, care este şi instructor de dansuri, calitate în care, în ultimii ani, a organizat repetiţii cu ansamblul din Olari pentru ca oaspeţii să poată afla câte ceva despre dansurile populare româneşti.

Trei săptămâni în România

Belgienii confirmă că şi-au finanţat singuri excursia în România, participând, în cursul anului trecut, la tot felul de activităţi. „A fost o  călătorie foarte interesantă, pentru că nu a fost doar o simplă excursie, pe care o faci de obicei împreună cu familia. Am avut un proiect, astfel încât am petrecut trei săptămâni în România, dintre care una la Olari. Înainte de a ajunge aici am fost la Braşov şi în Munţii Bucegi”, ne-a spus Tristan Vanderlinden, care este acum student la Universitatea Sf. Louis din Bruxelles. Antoine Coenen susţine că a mai fost la Olari şi în urmă cu patru ani şi că s-a bucurat că a reuşit să se întâlnească cu tinerii pe care i-a cunoscut la vizita precedentă. „Proiectul în care suntem implicaţi este un proiect care are continuitate. Datorită faptului că am venit aici am avut ocazia să cunosc oameni noi, familia Dragoş şi alte familii, să cunosc tinerii din Olari, să particip la activităţi recreative cu copiii”, susţine Romain Dury, un alt cercetaş cu care am stat de vorbă.

În încheiere trebuie spus că înainte de a pleca spre casă, tinerii belgieni au participat la slujba de duminică, oficiată de părintele Dragoş.

Recomandările redacției