bunEvaluarea naţională a absolvenţilor de clasa a VIII-a s-a desfăşurat în condiţii normale în şcolile din municipiul şi judeţul Arad, neînregistrându-se nici măcar un caz de încercare de fraudare a examenului. Cu toate acestea, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad a fost nevoită să rezolve trei cazuri speciale. Este vorba despre o elevă care a fost internată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi care nu s-a putut prezenta la şcoală pentru a susţine examenul. „În aceste condiţii, am trimis doi supraveghetori la spital, iar fata a putut să susţină examenul într-o sală specială. Nu a mai fost nevoie de supraveghere video în acest caz, cei doi supraveghetori fiind foarte stricţi în ceea ce priveşte corectitudinea în care s-a desfăşurat proba“, ne asigură prof. Nicolae Pellegrini, inspectorul şcolar adjunct al judeţului Arad.
În ceea ce priveşte celelalte două cazuri speciale, a fost vorba despre doi elevi, unul din municipiu, iar celălalt din judeţ, care nu au fost capabili să îşi redacteze singuri lucrările, având mâna în ghips. „În ambele cazuri, lucrările copiilor au fost scrise după dictare, de către un cadru didactic care avea o altă specializare decât limba română. Într-o altă ordine de idei, este de remarcat faptul că nici un candidat nu a fost eliminat din examen, acest lucru demonstrând maturitatea elevilor din judeţul Arad care nu au încercat să copieze“, ne-a mai declarat Pellegrini.
Elevii care au susţinut ieri proba au avut de analizat un text de Alexandru Vlahuţă. De asemenea, găsirea unor antonime, rolul virgulei într-un fragment de text, două compuneri şi construirea unei fraze cu subordonată predicativă s-au numărat printre cerinţele subiectelor probei de limba română din cadrul examenului de Evaluare naţională.
„Mă aştept să iau undeva pe la 9.80. Proba la Limba română a fost accesibilă, mai ales pentru noi, cei de la «Moise Nicoară». Matematica nu este punctul meu forte, dar mă aştept să iau şi acolo peste 9. Scopul meu este să ajung psiholog, însă într-o altă ţară pentru că România nu îmi poate oferi nici o oportunitate“, consideră Mădălina Chiriac. Colegul ei, Denis Jurj, visează să lucreze în Cercetare sau în domeniul bancar. „Vreau să studiez undeva afară, de preferat în Marea Britanie pentru că e mai aproape de­cât Statele Unite ale Americii. La proba de Matematică nici nu concep să obţin sub 10, având în vedere că la Olimpiada Naţională mi-au lipsit doar două puncte să obţin medalia de bronz“, ne spune Denis. Ceva mai modestă, Emanuela Ioan, ne-a declarat că „proba a fost grea doar pentru cei care nu au învăţat. Nu este însă şi cazul nostru. Am avut ceva emoţii la început, pentru că am fost nevoiţi să susţinem proba în faţa camerelor de supraveghere, însă după un timp m-am concentrat doar asupra subiectelor. Sper să obţin o medie mare“.
Sălile în care s-a susţinut examenul au fost, în prealabil, adaptate astfel încât elevii să fie aşezaţi câte unul în bancă, în ordine alfabetică. Pe uşa fiecărei săli a fost afişată lista nominală cu elevii, dar şi avertismentul că este strict interzis accesul cu materiale ajutătoare, mijloace electronice de calcul sau de comunicare.
Evaluarea lucrărilor este făcută de către doi profesori din unitatea respectivă de învăţământ, de regulă unitate şcolară cu personalitate juridică. În cazul în care nu există câte doi profesori la disciplinele la care se susţine evaluarea naţională, va fi solicitat un cadru didactic din cea mai apropiată unitate de învăţământ.
Un număr de 3.522 de elevi s-au înscris la Evaluare, iar astăzi are loc proba pentru minorităţile din judeţul nostru: slovaci, germani şi unguri. Mâine are loc ultima probă a examenului, cea la Matematică.

Recomandările redacției