În cursul lunii august, trei membri ai Serviciului Județean Salvamont-Salvaspeo Arad, ai asociației de speologie Speowest Arad și ai unei noi asociații a exploratorilor, intitulată „Pușcații” au pornit într-o expediție pe unul dintre cele mai importante vârfuri din Europa, Vf. Matterhorn (4478m), supranumit și „K2 al Europei”. Plecarea alpiniștilor a avut loc din județul Arad, iar expediția propriu-zisă a început din stațiunea Breuil Cervina, situată la 2.003 m. altitudine.
Fiecare alpinist a avut asupra lui echipamentul necesar expediției care este alcătuit din echipament tehnic individual și colectiv: rucsac, sac de dormit, izopren, corzi, ham, cască, colțari, pitoane, frienduri, cordeline de rapel, carabiniere, butelii cu gaz și nu în ultimul rând, hrană.
Prima parte a ascensiunii a fost parcursă pe un drum fores­tier, timp de trei ore până la re­fugiul Duca degli Abruzzi (2.802 m), iar de la acest refugiu până în șaua Colle del Leone (3.581 m) terenul a început să fie din ce în ce mai accidentat, cu porțiuni unde au fost necesare cunoștiințe de alpinism, datorită căde­rilor de pietre și a culoarelor de gheață, ce trebuiau traversate cu o atenție sporită.

Punctul culminant al ascensiunii s-a petrecut după șase ore de efort continuu, din şaua Colle del Leone până la refugiul Jean-Antoine Carrel (3.835 m), o zonă cu porțiuni de perete de stâncă. Ajunși la refugiu, alpiniștii au rămas uimiți la aflarea veștii că în urmă cu doar câteva zile, doi alpiniști englezi au decedat, datorită condițiilor nefavorabile și a epuizării, fapt ce i-a determinat să acorde o atenție sporită traseului pe care îl mai aveau de parcurs.
În urmatoarele două zile de expediție, condițiile meteorologice nu au fost propice pentru a începe o altă ascensiune spre vârf, din cauza ceții și a ninsorii, motiv pentru care alpiniștii au fost nevoiți să rămână în refugiu, până când vremea s-a îmbunătățit.
În cea de-a patra zi, și totodată ultima, în jurul orei 03,30, temperatura nu depășea -5 gra­de Celsius, iar ascensiunea a decurs lent în primele ore ale dimineții, din cauza întunericul și lipsa unei direcții concrete. După câteva ore istovitoare de cățărat la altitudinea de peste 4.200 m., unde vântul le-a încetinit îna­intarea, cu mult curaj și deter­minare, alpiniștii au izbutit să ajungă pe varful Matterhorn (4.478 m), așa cum plănuiseră.
Prin această expediție re­u­șită, alpiniștii doresc să acapa­reze atenția iubitorilor de spor­- turi extreme, a celor dornici de noi experiențe și în special aten­ția tinerilor, deoarece mulți dintre aceștia sunt „captivi” în era digitală. Membrii asociațiilor amintite oferă arădeniilor ca alternativă, posibilitatea de a li se alătura în expedițiile viitoare, pentru a câștiga un stil de viață mai sanătos și mai activ. Pentru înscrieri și informații suplimentare, doritorii îl pot contacta pe unul dintre membrii asociațiilor, la adresa de e-mail Sebastianmartians@yahoo.com.
Oana Ilea

Recomandările redacției