Despre faptul că societatea românească este tot mai divizată am mai scris, la fel cum au scris și alții. Nu pot însă să nu reiau subiectul, în lumina ultimelor încercări de a antagoniza și mai mult locuitorii acestei țări. De asemenea, nu pot să nu observ că aceste încercări au loc „de-a dreptul întâmplător” tocmai în 2018, când românii sărbătoresc 100 de ani de la Marea Unire, moment în care toți ar trebui să fim mai înțelegători unii cu alții și să încercăm să găsim acele puncte comune care ne unesc, lăsând la o parte motivele care ne fac să ne urâm, cam fără rost. Dar nu, există tot felul de indivizi, probabil bine ancorați la anumite robinete cu bani cum ar fi cele folosite de Soros pentru a-și promova viziunea despre „democrație”, dar și ale altor entități interesate să nu fie liniște în România, care nu fac decât să bage râcă între noi, iar haștagii au cam picat în capcană. Cum ei văd negru în fața ochilor, ori de câte ori aud de Dragnea, ajung să creadă că orice inițiativă are acesta este o manifestare a răului absolut, în timp ce opozanții lui, fie că e vorba de anumiți politicieni, fie de acei oengiști feroce, care se dau cu fundul de pământ când îl văd sau aud că face câte ceva, sunt de fapt arhangheli ai dreptății, pardon, cavaleri ai dreptății, că mai nou nici ortodocsia nu le sună bine celor care fac apologia corectitudinii politice și sunt admiratori ai ideilor promovate de miliardarul ce moare de grija „democrației” de pe tot Mapamondul.
O ultimă „bombă” lansată de propaganda antiguvermamentală are ca temă faptul că Dragnea s-a înțeles cu evreii să scoată România din Uniunea Europeană. Mai mult, au fost lansate informații cum că premierul „penal” al Israelului, Benjamin Netanyahu, s-ar fi angajat că țara sa va suporta costurile ieșirii României din UE și că va garanta parteneriatul strategic cu SUA, dacă România își muta ambasada la Ierusalim. Ieșirea României din UE este o falsă problemă în momentul de față, dacă mă întrebați pe mine. De ce? Oricât de multe avantaje ne-ar putea aduce o relație privilegiată cu Israelul, și cu siguranță că aceste avantaje vor exista, nu pot contrabalansa ceea ce s-ar putea întâmpla cu milioanele de români plecați să lucreze în statele Uniunii Europene. De asemenea, nu pot contrabalansa nici drepturile pe care fiecare cetățean român le are în Europa, ca urmare a faptului că țara face parte din UE. Astfel, mă îndoiesc că cineva s-ar putea gândi serios la un Romexit, însă tema este cum nu se poate mai bună pentru a-i mai trage o scatoalcă lui Liviu Dragnea, care îi deranjează pe mulți. Cu siguranță, acesta nu este ușă de biserică, ba chiar există riscul să fie condamnat pentru tot felul de afaceri care ridică seriose semne de întrebare, cu siguranță a greșit când a vorbit despre mutarea Ambasadei României la Ierusalim și nu a luat în calcul faptul că președintele are un rol determinant în politica externă, dar nu poate fi condamnat că se gândește la o astfel de mișcare interesantă, aș spune eu, și nici că sparge blocul comunitar, situându-se clar de partea SUA și a Israelului în problema ambasadei și în în privința retragerii americanilor din acordul nuclear cu Iranul.
Orice ar spune cei care nu mai pot de mila palestinienilor, Ierusalimul este capitala istorică a Israelului, iar fiecare stat are dreptul să își aleagă singur capitala, fie că alții sunt de acord sau nu. Sigur, România are relații diplomatice excelente în lumea arabă, are mulți prieteni acolo, iar o decizie cu privire la mutarea ambasadei trebuie făcută doar în urma unei analize serioase, să vedem ce câștigăm și ce pierdem, decizie care trebuie explicată cu răbdare prietenilor din țările arabe, dacă este de natură să-i supere. De asemenea, trebuie explicată și liderilor UE care nu sunt pe aceeași lungime de undă cu America. În fond, România este un stat suveran, care are dreptul să ia propriile decizii, chiar dacă intră în contradicție cu statele din nucleul dur al Uniunii Europene, state care și așa ne privesc ca pe niște rude sărace, fie vorba între noi. Dar de aici până la o ieșire din UE e cale foarte lungă…

Recomandările redacției