Mocnita râcă legată de cererea de autonomie a Harcovului a mai izbucnit o dată, însuşi preşedintele Traian Băsescu încercând să facă pe pompierul. Tocmai Traian Băsescu, cel care are o predilecţie pentru oferta turistică a Harghitei a avut o atitudine tranşantă şi a cerut şi alte reacţii oficiale pentru a contracara atacul liderului partidului Jobbik (de fel un pic de extremă dreaptă) la adresa României.
Brusc, s-a creat o isterie naţională, m-am simţit aruncat în trecut şi parcă auzeam deja ascuţindu-se coasele lui Janos sau Petre. Asta în anul de graţie 2013, când atât România cât şi Ungaria fac parte din Uniunea Europeană, iar obiectivul comun al celor două ţări ar trebui să fie un lobby pentru România astfel încât să intrăm cât de repede în Spaţiul Schengen. Ar fi la fel de favorabil şi Ungariei, nu doar României.
În loc de asta avem parte de un scandal de periferie, ridicat la nivel de problemă diploma­tică. Orice-ar fi spus respectivul extremist (nu vreau să i se tipărească numele) din Ungaria, noi trebuia să tratăm această ieşire ca pe una isterică, nicidecum istorică. E ca şi cum Vadim Tudor s-ar dezlănţui împotriva lui Kossuth, ba chiar a lui Carol Robert (cel bătut la Posada). În fond, respectivul individ – reprezentant al unui partid parlamentar, cu 47 de deputaţi, dar şi cu 3 europarlamentari – a venit la noi în ţară ca persoană particulară şi dacă ne uităm în gura tuturor turiştilor ar trebui să sărim în sus la fiecare pas. Că a făcut declaraţii împotriva României e destul de grav, dar nu într-atât încât să pornim «jihadul» împotriva tuturor ungurilor, să dăm o amploare acestui caz cum ipochimenul în cauză nici n-ar fi crezut.
În fond, cred că atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi alţii care au sărit pe garduri, i-au făcut un serviciu bietului turist cu haine de politician. I-au făcut un capital politic, deoarece naţionalismul maghiar (din Ungaria, să fim bine înţeleşi) abia aşteaptă asemenea falşi Mesia. Repet, existau alte arme pentru a-l pune la locul lui pe ciocoflender. MAE putea simplu să emită un comunicat prin jurişti, în care să cerem explicaţii.
Iar preşedintele Traian Băsescu – dacă tot iubeşte Harghita – ar fi trebuit să-l invite pe premierul Viktor Orban sau pe preşedintele Ungariei, Janos Ader în nişte vizite oficiale, nu doar să-i lase să vină ca turişti pe la diferite tabere de vară şi alte întruniri subversive. Asta mai ales că omologul său chiar şi-a petrecut concediul în Harghita. Atunci, în faţa Europei, se putea spune clar şi răspicat – chiar şi de către presa maghiară – că Ader (sau Orban) a venit în vizită oficială în România! Reţeta nu e nouă, a folosit-o Ceauşescu, în două rânduri, invitând oficialităţi maghiare de rang înalt la Oradea şi… Arad (chiar pe premierul de atunci, Grosz Karoly) iar aceştia au recunoscut că sunt în România, implicit că Ardealul e al românilor.
Nu mă interesează cei care vor să sape la rădăcina articolului 1 al Constituţiei (România este stat naţional, unitar şi indivizibil) nici dacă aceştia sunt cetăţeni maghiari sau români de etnie maghiară. Mă interesează, însă, reacţia noastră, care trebuie să fie fermă, nu isterică, nici cu darul de a amplifica o biată briză într-un pahar cu apă.
P.S. La începutul lunii septembrie, Surjan Laszlo, vicepreşedinte al Parlamentului European, va vernisa la Arad o expoziţie cu tema: „Reconcilierea popoarelor Europei Centrale şi de Est”, eveniment în cadrul unui program mai larg care cuprinde şi alte acţiuni ale minorităţilor. E tot un maghiar, dar de altă orientare!

Recomandările redacției