Doina Stănilă deține o proprietate în satul Honțișor, nr. 94, din comuna Gurahonț. Femeia se plânge că la sfârșitul lunii mai, cei de la ABA Crișul, de la Apele Române, punctul de lucru Gurahonț, au scos din rădăcini arbori situați la marginea grădinii deținute de femeie, fără ca aceasta să fie măcar anunțată. Printre pomii defrișați se numărau și trei nuci, arbori protejați prin legea din 2003.

Au fost două episoade când cei de la Apele române au venit să defrișeze copacii. Primul episod s-a petrecut la mijlocul lunii mai, când nu eram acasă, doar m-am trezit cu arborii la pământ. A doua oară a fost în data de 29 mai, când din nou nu eram acasă atunci când a început defrișarea, însă i-am surprins la fața locului. În primă fază, cei de la ABA Crișul mi-au spus că ei «curăță valea», o decolmatează. Am discutat cu cel care a coordonat această lucrare și i-am cerut să îmi explice de ce scot arborii din rădăcini. Răspunsul lor a fost că trebuie curățată valea de «gunoaiele aruncate de noi în vale». De asemenea, mi-a spus că era situație de urgență și că trebuia să intervină numaidecât, ne spune Doina Stănilă. Femeia a solicitat de la ISU Arad să i se certifice dacă, într-adevăr, era vorba despre situație de urgență. „Am primit în scris că nici vorbă de așa ceva. Nu se impunea situație de urgență, spune femeia, care deține și documentul.

De asemenea, Doina Stănilă a solicitat de la Ocolul Silvic Gurahonț să îi confirme dacă arborii tăiați au fost marcați. A cerut să i se comunice actul de punere în valoare, numerele atribuite arborilor marcați, specia acestora, volumul de masă lemnoasă, beneficiarul acestora și proprietarul arborilor. Iar din răspunsul oficial al celor de la Ocolul Silvic Gurahonț rezultă clar că arborii nu au fost marcați.

Referitor la cei trei nuci, femeia a solicitat Direcției pentru Agricultură a Județului Arad să îi confirme dacă au eliberat autorizații necesare pentru tăierea lor, dar instituția nu a fost înștiințată de cei de la Apele române cu privire la tăierea arborilor.

Femeia își face probleme în ceea ce privește siguranța proprietății sale, având în vedere că acești arbori au rol de a împiedica eroziunea provocată de apă. Vor să taie mai departe arbori din specia arin și salcie. Arinul deține principalul rol de a împiedica eroziunea provocată de ape, atrage atenția Doina Stănilă.

În data de 12 iunie, Doina Stănilă a depus o plângere și la Poliția Gurahonț, care nu a fost înregistrată cu data respectivă, ci cu 8 iulie. La această plângere nu a primit nici un răspuns. Mai mult decât atât, femeia a mai depus trei sesizări, prin care atrăgea atenția asupra situației arborilor de pe proprietatea sa, toate fiind fără răspuns.

În tot acest timp, femeia a depus numeroase sesizări la ITM, Garda de Mediu, Garda Forestieră, Apele Române, Primăria Gurahonț, Inspectoratul de Poliție al Județului Arad. „Cei de la Primăria Gurahonț mi-au spus că nu exista nici o autorizație eliberată pentru efectuarea lucrărilor“, susține Stănilă.

Culmea este că după mai bine de trei luni de când au tăiat arborii pentru a aduna gunoaiele de la piciorul podului, fapt ce „necesita intervenție de urgență“, deșeurile sunt tot acolo și în ziua de astăzi.

Recomandările redacției