Mai mulţi crescători de animale din zona Pâncota-Măderat ne-au contactat la redacţie, pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de modul în care au fost trataţi de reprezentantul firmei care le-a cumpărat laptele. Oamenii susţin că, în cursul dimineţii de ieri, mai mulţi fermieri s-au adunat în faţa fabricii pentru a-şi cere banii pe lapte. Trebuie spus că este vorba de fabrica luată cu asalt de inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor în luna iulie, de unde a fost confiscată cantitatea de cinci tone de brânză şi caşcaval. Suntem mai mulţi crescători de animale care nu am fost plătiţi pentru laptele livrat. Din mai până prin 18-19 iunie am dat lapte la SC Lascău Prodlact, care are o fabrică nouă la Măderat. Fiecare are de recuperat o anumită sumă de bani, în funcţie de cantitatea livrată, susţine Ştefan Feher, unul dintre proprietarii de animale. Un alt fermier, Teodor Terpe, susţine că mai are de primit suma de 6.835 de lei. Am îngrijit aceste animale împreună cu copiii. Unul dintre aceştia este elev la Sebiş. Se scula în fiecare dimineaţă la ora 3.30, iar de la 4 până la 6 mulgea vacile, după care pleca la şcoală. Când i-am cerut banii, Gheorghe Lascău (n.r. reprezentantul firmei), mi-a spus să mă pun în genunchi în faţa lui, povesteşte Terpe.

Lapte aruncat la porci

Ioan Andra, un alt fermier, susţine că din cauza faptului că firma nu a colectat laptele la timp, a trebuit să arunce la porci 300 de litri. Iniţial ni s-a promis că se va colecta laptele dimineaţa şi seara, apoi ne-a cerut să îl păstrăm noi o perioadă, pentru că maşina va veni o dată la două zile. La un moment dat ne-a spus că s-a stricat ceva la o instalaţie de la fabrică şi nu a mai venit nimeni după lapte. Eu personal a trebuit să arunc la porci 300 de litri. L-am contactat pe domnul Lascău de mai multe ori şi la fiecare dintre noi ne-a spus că va fi primul care îşi va recupera banii, susţine Andra.

Autorizaţie pentru protest

Mai mult, Gheorghe Gliga, un alt crescător de animale care a venit la redacţie, susţine că Lascău le-a spus că ei sunt vinovaţi pentru faptul că i s-a confiscat cinci tone de produse. Deşi noi am făcut de fiecare dată analizele la lapte, păstrând o probă de rezervă la noi, cei de la firmă susţin că din cauza noastră au avut probleme cu DSVSA şi au pierdut marfă în valoare de 70.000 de euro, a ţinut să precizeze Gliga.

În aceste condiţii, oamenii susţin că au obţinut deja autorizaţie de la Primăria Pâncota pentru a organiza, miercurea viitoare, un protest în faţa fabricii care aparţine SC Lascău Prodlact şi că se vor adresa unui avocat, pentru a acţiona firma în instanţă dacă lucrurile nu vor intra în normal.

Lascău susţine că până nu se redresează financiar nu va face plăţile

Pe de altă parte, Gheorghe Lascău se apără, susţinând că oamenii ar fi trebuit să ducă de două ori pe lună laptele la analize, ceea ce nu s-a întâmplat, astfel încât, firma a pierdut un lot de marfă în valoare de 70.000 de euro. Analizele pe care spun ei că le-au făcut au fost pentru aciditate şi grăsimea laptelui. Mai trebuiau să facă alte analize la DSVSA, contra cost. Cu excepţia a doi-trei oameni ei nu au făcut acest lucru. Până nu mă redresez financiar nu am de unde să le dau banii. În ceea ce priveşte faptul că am cerut cuiva să se pună în genunchi nu e adevărat, spune Lascău. În continuare acesta susţine că firma a avut un precontract cu nişte parteneri italieni, cărora trebuia să le livreze brânza şi caşcavalul, dar cum marfa a fost confiscată, înţelegerea nu a fost respectată, astfel încât există riscul să fie dat în judecată. Dacă italienii ne dau în judecată, îi voi da şi eu în judecată pe cei care mi-au dat laptele fără analize, aşa cum erau obligaţi, a mai spus Gheorghe Lascău.

În încheiere, acesta susţine că unul dintre cei cărora le datorează bani a fost amendat de poliţie pentru că ar fi spart poarta fabricii.

Vă reamintim că cele cinci tone de produse lactate au fost confiscate de DSVSA la sfârşitul lunii iulie, pentru a nu pune în pericol siguranţa consumatorilor. Având în vedere că firma era nouă, fabrica producea pe stoc, astfel încât produsele sale nu au ajuns în magazine. „În urma verificărilor efectuate la o unitate de procesare lapte ca materie primă, inspectorii DSVSA au depistat produse (brânză și cașcaval) obținute din lapte care nu avea efectuate analizele privind calitatea (lapte neconform). Urmare a acestui fapt a fost supusă sechestrului cantitatea de 5.000 kilograme produs finit (brânză și cașcaval) care urmează să fie denaturată la o unitate specializată, a declarat la vremea respectivă Viorel Agud, directorul executiv al DSVSA.

Inspectorii sanitar-veterinari au depistat nerergulile în urma unui control de rutină, când a bătut la ochi faptul că exista o diferenţa mare între produsul finit şi intrările de lapte.

 

Recomandările redacției