Concurenta

Cumpărătorii au avut numai de suferit de pe urma înţelegerilor făcute pe sub masă de comercianţi

Consiliul Concurenţei a anunţat că a amendat 25 de companii care se ocupă cu comercializarea produselor alimentare cu aproximativ 35 de milioane de euro. Printre societăţile sancţionate se află printre cele mai mari companii de profil, cum ar fi Metro, Selgros, Mega Image şi unii dintre furnizorii acestora în perioada 2005-2009. Pe listă apare şi o sociatate din Arad, Impex Bock SRL, dizolvată în 2011, care era prezentată la vremea respectivă ca fiind „o companie românească cu capital privat, având ca preocupare primordială importul şi distribuţia de produse alimentare premium, reprezentând branduri recunoscute internaţional, în regim pre-comandă”. Contactat telefonic în cursul zilei de ieri, Adi Mădărăşan, fostul director de vânzări al firmei, spunea că habar nu are despre ce a fost vorba în investigaţia pornită de Consiliul Concurenţei. „Firma nu mai există din 2011. Nu ştiu despre ce a fost vorba şi în ce fel consideră cei de la Consiliul Concurenţei că ar fi fost încălcată legea şi nici ce ar fi anchetat ei, cum nu ştiu nici ce se va întâmpla cu această amendă, în condiţiile în care firma nu mai funcţionează”, a declarat Mădărăşan.

Preţuri mai mari pentru consumatori

Dar să vedem ce spun reprezentanţii Consiliului Concurenţei. Prin intermediul unui comunicat de presă aceştia au ţinut să precizeze că au sancţionat încălcarea Legii Concurenţei în cazul stabilirii preţului de vânzare la raft, dar şi în cazul comportamentului companiilor în cadrul promoţiilor. „Consiliul Concurenţei a constatat că preţurile de vânzare la raft nu se stabileau conform regulilor de piaţă, prin raportul dintre cerere şi ofertă, ci furnizorul şi retailerul stabileau un preţ fix sau minim. Această practică conduce la preţuri mai mari pentru consumatorul final, retailerul neputând să scadă preţul sub limita stabilită cu furnizorul. În ceea ce priveşte comportamentul companiilor în cadrul promoţiilor, contractele sau documentele contractuale dintre unii retaileri şi furnizori conţineau o clauză care prevedea că, în aceeaşi perioadă, furnizorii nu puteau realiza promoţii simultane în diferite lanţuri de retail, acestea putând doar să alterneze. În acest fel, consumatorul finalnu putea avea acces, în acelaşi timp, la promoţii şi implicit la cel mai mic preţ, în magazine concurente. Decizia de a realiza sau nu promoţii în lanţuri de magazine concurente trebuie să aparţină furnizorului”, se arată în comunicat. Aşa s-a ajuns ca pe lista firmelor sancţionate se se afle o serie de companii de renume din România.

Cu ochii pe alte două firme arădene

Impex Bock SRL nu este prima firmă din Arad care a avut în ultimii ani probleme cu reprezentanţii Consiliului Concurenţei. În 2011, SC Porta KMI Romania SRL, cel mai mare distribuitor de uşi Porta Doors din sud-estul Europei, a intrat în vizorul celor de acolo.  „Consiliul Concurenţei a deschis o investigaţie din oficiu pe piaţa distribuţiei uşilor de interior. Obiectul acestei anchete îl constituie posibila încălcare a legislaţiei naţionale şi comunitare de către SC Porta KMI Romania SRL şi distribuitorii acesteia”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Concurenţei, emis la vremea respectivă. În comunicat se mai spunea că deciziile operatorilor economici care vizează stabilirea preţului de revânzare sau protecţia teritorială fac parte din categoria înţelegerilor verticale foarte grave, interzise de Legea concurenţei. „O astfel de practică poate afecta comerţul pe piaţa comunitară dacă ea este aplicabilă la nivel naţional. În consecinţă, Consiliul Concurentei va analiza cazul atât din perspectiva legislatiei naţionale, cât şi din cea

a articolului 101 din Tratatul de Funcţionare a UE”,  declara Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

În cadrul procedurii de investigaţie au fost desfăşurate inspecţii inopinate la sediile a 15 societăţi comerciale.

O altă firmă arădeană intrată în vizorul celor de la Consiliul Concurenţei este SC Amarad SA. Investigaţia a fost demarată anul trecut, când au fost efectuate inspecţii inopinate la sediile a 13 companii, printre care se afla şi SC Amarad SA, care au  participat la anumite proceduri de achiziţie publică organizate de S.N.T.G.N. Transgaz S.A. Mediaş în  2011, pentru atribuirea unor contracte de racorduri de gaze naturale şi lucrări de modernizare şi întreţinere a instalaţiilor. „Inspecţiile inopinate au avut loc în cadrul investigaţiei, declanşate de Consiliul Concurenţei, privind o posibilă înţelegere între întreprinderi de a participa cu oferte trucate, la zece licitaţii organizate de S.N.T.G.N. Transgaz S.A. Mediaş în anul 2011. Valoarea totală a celor zece contracte încheiate de către autoritatea contractantă cu companiile  câştigătoare ale licitaţiilor este de aproximativ opt milioane de euro”, susţineau reprezentanţii Consiliului Concurenţei.

Recomandările redacției