Cu câteva zile înainte de moţiunea de cenzură, se zvoneşte că lui Iohannis i-ar conveni ca Guvernul Dăncilă să cadă la vot, pentru ca apoi el să o desemneze pe Ana Birchal ca premier al guvernului „interimar”. Teoretic, Iohannis va prefera ca guvernul să rămână tot PSD, pentru ca el să aibă în continuare un cal de bătaie, iar PNL să nu se discrediteze prin intrarea la guvernare acum. Este clar că, indiferent de rezultatul moţiunii de cenzură, tot PSD va rămâne să guverneze, pentru că pur şi simplu Opoziţia nu are cum să facă guvernul. Nu cred că Iohannis îşi doreşte să treacă moţiunea de cenzură, pentru că aceasta ar însemna că Viorica Dăncilă cu siguranţă nu va mai ajunge în turul doi, ci se va ajunge la un duel cu Barna, cu USR, mai precis. Or, nici lui Iohannis nici Sistemului nu le convine această variantă.
Este posibil ca, dacă moţiunea totuşi trece, Iohannis să o desemneze pe Ana Birchal, pentru a le face un hatâr americanilor, care o susţin frenetic pe aceasta, inclusiv Departamentul de Justiție al SUA afirmând într-un Comunicat că Ana Birchall este nici mai mult nici mai puţin decât „un partener vital și de încredere în lupta împotriva corupției” şi că „Sub conducerea lui Birchall, România poate să devină din nou exemplu în regiune pentru progresele luptei anti-corupție”. Este clar că, având un asemenea sprijin, mai ales dacă va fi şi desemnată premier, drumul Anei Birchal spre şefia PSD este netezit.  Părerea mea este că moţiunea de cenzură nu va trece, tocmai pentru ca Dăncilă să rămână în cărţi pentru turul doi. După alegerile prezidenţiale, însă, după ce va fi strivită în turul doi de către Iohannis, Dăncilă va fi cu siguranţă pe făraş, iar şefia PSD va fi preluată de Ana Birchal, prietena americanilor.
Instalarea Anei Birchal la şefia partidului va fi mană cerească pentru Victor Ponta şi adepţii lui din cadrul PSD, care nu sunt deloc puţini. Să nu uităm că atât Birchal cât şi Ponta au fost propulsaţi în politica mare de către Adrian Năstase, între ei existând legături puternice. Sunt sigur că Birchal va lucra mână în mână cu Ponta pentru o alianţă cu PSD, urmată de fuziune şi rebranduirea PSD, lucru care trebuia demult făcut, dar nu s-a realizat din cauza lui Dragnea şi a acoliţilor săi. Să aşteptăm, însă, rezultatul moţiunii de cenzură. PSD-iştii, prin Codrin Ştefănescu, spun că membrii partidului sunt supuşi la mari presiuni din partea Opoziţiei, pentru a-i determina să voteze moţiunea de cenzură. De partea cealaltă, liberalii vorbesc tot despre imense presiuni asupra unor membri ai PSD, însă invers, adică sunt presaţi să nu voteze moţiunea, promiţându-le posturi şi alte avantaje. Orban se laudă că sunt deja 237 de semnături, mai multe decât cele necesare pentru ca moţiunea să treacă. Ştie, însă, că semnătura nu înseamnă şi vot! Logica spune că, dacă unii parlamentari PSD ar avea intenţia să voteze moţiunea de cenzură, nu s-ar pune să semneze a proasta, dezvăluindu-şi intenţiile, mai ales că deja fuseseră strânse semnături mai mult decât suficiente. 

Recomandările redacției