O întâlnire după jumătate de secol

0
1474

Întâlnirea absolvenților, promoția 1969 a Liceului Teoretic din Sântana, s-a desfășurat la Combinatul Agroindustrial din Curtici, al cărui director general este ing. Dr. Dimitrie Muscă, născut în comuna Olari.

Au răspuns prezent peste 20 de foști elevi, unii veniți de la mare distanță de peste 1500-2000 km – din Germania, alții din Brașov, Timișoara, Satu Mare, Orafea, Arad, Sântana și patru profesori.

Rolul de diriginte, deoarece prof. Nicolae Stan este decedat, i-a revenit prof. Romeo Trifa, fost director adjunct al instituției respective.

Deschizând această emoționantă întâlnire după 50 de ani de la absolvire, a solicitat păstrarea unui moment de reculegere în amintirea celor peste 20 de profesori și elevi decedați după 1969.

Conform tradiției din învățământul românesc, s-a trecut la citirea catalogului urmând ca fiecare fost elev, azi pensionar, să puncteze unele elemente esențiale din școală și din activitatea de după școală.

Toți au enumărat câte una-două momente hazlii din anii petrecuți în școală, din familie. Au subliniat calitatea învățământului dintr-o comună a județului Arad, profesionalismul cadrelor didactice, pregătirea foștilor elevi, prin munca de zi cu zi, fără absențe la școală iar la sfârșit răsplata a fost că un număr însemnat au ajuns ingineri, profesori, ofițeri superiori în armată – unul având misiunea de comandant al artileriei aniaeriene de apărare a capitalei, juriști, asistenți medicali, tehnicieni buni în fabricile Aradului, muzicieni de prestigiu în Germania și altele.

Cu ocazia acestei frumoase întâlniri, prin grija fostei eleve Ligia Boar, a fost tipărit și un pliant aniversar pe care l-a primit fiecare fost elev, pliant care se încheie cu un motto: Atâtea vise am făurit,/ Și-atâtea gânduri ne-au unit/ Acum când anii au trecut/ Noi am rămas ca la-nceput/ Cu dragoste, suflet curat,/ Am fost colegi, colege n-am uitat!”

La final și profesorii prezenți și-au exprimat punctul lor de vedere referitor la promoția 1969 și asupra modului cum s-a desfășurat învățământul acum 50 de ani.

Concluziile i-au revenit prof. Romeo Trifa, fost director adjunct al Liceului care a scos în evidență disciplina și munca de calitate fără ca în școală să fie o comisie specială în acest scop, strădania și efortul cadrelor didactice de a da țării absolvenți bine pregătiți, iar foștii elevi printr-o pregătire serioasă, zilnică, fără meditații, au confirmat prin ceea ce au realizat că au înțeles menirea lor de viitor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.