Lansările de carte au devenit, în această perioadă de liberalism deşănţat şi de democraţie lăbărţată aproape o banalitate. Se lansează cărţi cu ghiotura. Oricui i se năzare că viaţa lui e un roman se repede la tipografie şi-şi publică aberaţiile, fără să ceară girul vreunui critic literar, a vreunui literat dedat cu cărţie, cu editurile şi editările. Astfel, apariţia unei cărţi tinde să devină banală, să facă parte din plictisitorul cotidian.

Iată că astăzi, 8 mai, a avut loc o lansare de carte cu totul deosebită, şi o spun asta cu toată responsabilitatea. Este vorba despre scriitoarea Mihaela Livia Popa care şi-a lansat ultima ei carte, „Halat cu suflet“, într-un spaţiu care te duce cu gândul la durere, la suferinţă şi tristeţe: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, Secţia Ortopedie. Iată că nu-i aşa!

Mihaela Livia Popa a mărturisit, în faţa unei asistenţe formată din cititori de literatură, cadre medicale şi ziarişti, drumul parcurs şi motivaţiile care au determinat-o să scrie această carte: „Fiind internată la Secţia Ortopedie a Spitalului Judeţean Arad, în urma unei fracturi la mână, am venit în contact cu echipa de medici, asistente şi celelalte cadre medicale. Reticentă la început privind comportamentul cadrelor medicale faţă de pacient, pe parcurs am fost nevoită să recunosc că această secţie este una specială, de elită, pot spune, preocupată mai mult decât s-ar crede de confortul şi tămăduirea tuturor pacienţilor din saloane. Încă de pe patul de spital mi-a venit ideea de a scrie o carte despre această secţie de spital, şi uite, am reuşi s-o scriu. Mi s-a părut firesc să-mi lansez cartea «Halat cu suflet» în Secţia Ortopedie, printre oamenii în halat alb care m-au inspirat.“

Referitor la împrejurarea în care scriitoarea Mihaela Livia Popa a fost pacienta lor, au luat parte la discuţii pe marginea cărţii lansate, câţiva medici şi asistente de la Ortopedie.

Cartea „Halat cu suflet“ de Mihaela Livia Popa scoate în evidenţă profesionalismul cadrelor medicale, bunătatea şi umanismul de care dau dovadă faţă de pacienţi, demolând mitul conform căruia aceste cadre medicale sunt nişte satrapi insensibili la durerea umană, care vor doar beneficii pecuniare, carte care încearcă să schimbe nişte mentalităţi de conştiinţă.

La finalul manifestării literare, autoarea Mihaela Livia Popa a acordat autografe pe cartea nou apărută.

Petre Don

Recomandările redacției