O lună de la atentat – cei peste 200 de anchetatori nu au ieșit cu niciun suspect. Monitorizare continuă la vamă

0
7118

La o lună de la atentatul cu bombă, anchetatorii crimei în care a fost ucis arădeanul Ioan Crișan nu au găsit până în acest moment motivul pentru care acesta a fost executat în stil mafiot. Însă, polițiștii și procurorii strâng date despre afacerile sale și ale amantei, mai ales despre afacerile din domeniului transportului de mărfuri. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a ordonat chiar secretizarea anchetei, scrie impact.ro.

Aurora Elena Ardelean, amanta omului de afaceri Ioan Crișan – cel care a murit în urma unei explozii a mașinii sale, ar putea să fie legătura dintre afacerile victimei și rețelele transfrontaliere de crimă organizată, așa cum a descoperit impact.ro. Experții în contrabanda cu țigări au precizat pentru impact.ro că profitul la un transport ilegal un camion/TIR plin cu țigarete este de un milion de euro.

Astfel, legăturile cu grupările implicate în traficul transfrontalier (de obicei cu țigări) pare să fie singura ipoteză credibilă pentru asasinatul cu bombă din 29 mai, atunci când a fost aruncat în aer automobilul omului de afaceri arădean Ioan Crișan.

Două surse implicate în verificările autorităților legate de acest asasinat au precizat pentru impact.ro că dacă era un alt motiv se găseau probe imediat. În plus, metoda atentatelor cu bombă este una caracteristică unor grupări interlope care au legături în est, în spațiul ex-sovietic. Cu toate acestea, o altă sursă implicată în anchetă de la Arad a precizat pentru impact.ro că nu se poate spune cu siguranță că este o relație între traficul de țigări, migranți sau orice altfel de produse de la graniță din vest cu moartea lui Ioan Crișan.

Însă, legăturile dintre Ioan Crișan și lumea interlopă, conform impact.ro, se pot face prin intermediul amantei omului de afaceri – Aurora Elena Ardelean, consilier local în comuna Iratoșu din Arad.

Conexiunea cu grupările criminale de la graniță

Aceasta a fost până în 2020 controlor trafic la firma Translogistic SRL din Arad, așa cum reiese din declarația sa de avere. Acționarii din acte ai companiei sunt Margareta Gabriela Costa și Ovidiu Trusu (cei doi ar fi rude), conform informațiilor obținute cu ajutorul termene.ro.

Conform impact.ro, Ovidiu Trusu (40 de ani) a făcut partea dintr-o rețea care făcea infracțiuni transfrontaliere. În 2016, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. El făcea parte dintr-o rețea de 24 de persoane care vindea în România utilaje agricole furate din Uniunea Europeană.

Revenind la Ovidiu Trusu, acționarul firmei unde a lucrat amanta lui Crișan, în rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Hunedoara, acesta era acuzat că a „făcut parte dintr-un grup infracțional organizat, constituit în scopul săvârșirii infracțiunii de furt calificat cu consecințe deosebit de grave din state ale Uniunii Europene”, scrie impact.ro. 

Gruparea din care făcea parte Ovidu Trusu acționa astfel, conform procurorilor:

„Membrii săi identificau utilaje agricole, verificau modul în care erau depozitate de către proprietari, căile de acces pentru pătrunderea prin efracție, eventualele sisteme de alarmă sau sisteme de urmărire GPRS după care utilajele erau sustrase, transportate în România, fiind folosite documente falsificate, ascunse la diverși tăinuitori și apoi valorificate pentru importante sume de bani”.

Traficul de țigări și firmele de transport marfă

O sursă judiciară a explicat pentru impact.ro cum acționează grupările care transportă țigări de contrabandă.

„Traficanții controlează sau înființează multe firme de transport marfă, în special firme care să facă importuri din Est și exporturi în Vest. Ori înființează firme și acționarii sunt paravane, ori – metoda cea mai curată – cumpără la propriu firme de transport curate, care nu au avut vreodată probleme la vamă. Acționarii nu se schimbă, dar activitatea societății este controlată de altcineva. Apoi, ascund în aceste camioane țigările de contrabandă”, povestește acesta.

Expertul își continuă relatarea: „Vama face analize de risc. Vameșii văd firma x care de 10 ani face transporturi și nu a avut probleme, atunci analiza de risc iese că acel camion, TIR, nu trebuie controlat fizic, iar în punctele vamale rutiere nu sunt scanere. În schimb, dacă este o firmă nouă, cu acționari necunoscuți în domeniu, sunt șanse mari ca analiza de risc a Vămii să transmită lucrătorilor vamali să verifice fizic transportul.”

Conform acestuia, fiecare „camion cu țigări de contrabandă valorează un milion de euro”, asta dacă țigaretele ajung să fie vândute în România sau, mai ales, în vest. „Grupările de traficanți de țigări sunt cele mai agresive, pe toată frontiera cu Ucraina aceste grupări nu se sfiesc să atace la propriu dotările Poliței de Frontieră”, mai spune specialistul pentru impact.ro

Ancheta asasinării lui Crișan, date la zi

În această săptămână, anchetatorii continuă să adune date Ardelean și familia sa. Reamintim că Ardelean, pe lângă relația sentimentală pe care o avea cu Crișan, era și contabila uneia dintre cele două firme ale afaceristului asasinat. Ea era director economic la societatea Crimatex, specializată în transporturi de marfă. Ioan Crișan mai avea și firma Primatex care avea ca obiect principal de activitate tot transportul de marfă.

O sursă implicată în anchetă precizat pentru impact.ro faptul că ar fi indicii, care trebuie încă verificate, din care reiese că:

  • Aurora Ardelean ar fi aranjat cumva actele afacerilor lui Crișan pentru a se alege cu mai mulți bani.
  • Nu se știe dacă făcea acest lucru cu acordul omului de afaceri sau nu.
  • Crișan ar fi promis că va divorța de soție pentru a avea o relație în acte cu amanta sa.
  • Crișan nu era un om de afaceri care să evite riscul, acesta ar fi intrat în mai multe combinații pentru a face rost de bani.
  • Deși în prima declarație din august, aceasta nu avea conturi, iar veniturile sale anuale erau sub 5.000 de euro, la declarația de avere din decembrie 2020, Ardelean trece că are în conturi 12.000 de euro.
  • În plus, acordă un împrumut personal de 30.000 de euro, conform aceleiași declarații de avere.

Peste 200 de specialiști se ocupă de caz 

Surse judiciare au declarat pentru GÂNDUL.RO că în acest moment lucrează peste 200 de polițiști criminaliști, experți, ofițeri și agenți de poliție judiciară din teritoriu și București, însă aceștia așteaptă răspunsuri și din partea experților străini.

Mai mulți experți din Europa analizează amprentele prelevate din mașina lui Ioan Crișan, de pe telefonul victimei și cheile mașinii, spun surse judiciare pentru GÂNDUL.

Anchetatorii românii au cerut ajutorul unor instituții de investigații europene, inclusiv specialiștilor de la Interpol.

Toți cei care tranzitează vama, atent monitorizați 

De asemenea, în posesia anchetatorilor se află și listele cu ieșirile persoanelor din țară prin punctele rutiere de trecere a frontierei în vestul și nordul țării, de la momentul asasinatului și până în prezent.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.