O persoană și-a pierdut viața și o alta a fost rănită, după ce o mașină care oprise în fața unui spital a sărit în aer la Liverpool. Atacul este considerat de autoritățile britanice drept unul terorist. Trei suspecți, cu vârste între 21 și 29 de ani, au fost arestați, conform digi 24.

Mașina care a explodat pare să fi fost un taxi, care staționa în fața Spitalului pentru Femei din Liverpool. Explozia s-a produs duminică, la ora locală 10:59, la scurt timp după ce mașina a oprit. Pasagerul din taxi a fost declarat mort la fața locului și urmează să fie identificat oficial. Șoferul a fost rănit și se află în spital în stare stabilă.

„Am văzut mașina în flăcări și pe cineva sărind afară țipând și era cineva în mașină”, a povestit un martor ocular care se afla în spital.

Imediat, la fața locului a sosit un echipaj de geniști și mașini de pompieri. Autoritățile au izolat locul exploziei și au interzis circulația pe străzile din zonă.

Spitalul a anunțat că accesul vizitatorilor a fost restricționat „până la noi ordine”, iar pacienții au fost redirecționați către alte spitale, în cazurile în care a fost posibil. Spitalul tratează aproximativ 50.000 de pacienți anual și este cel mai mare spital din Europa pe această specialitate.

Populația a fost îndemnată să fie calmă, dar vigilentă.

La câteva ore după incident, autoritățile au efectuat mai multe raiduri la cel puțin două adrese din oraș. Corespondentul BBC a relatat că agenți înarmați și negociatori specializați ai poliției au ajuns pe o stradă din apropierea Sefton Park, la o adresă care se află la circa un kilometru distanță de spital. Este o zonă cu case mari, victoriene, dar casa care a fost percheziționată fusese împărțită în apartamente. Locuitorii din zonă au declarat că nu au văzut pe nimeni venind sau plecând de la proprietate de câteva săptămâni și au crezut că era nelocuită.

Poliția a fost chemată apoi pe Boaler Street, în zona Kensington a orașului, care se află la o distanță de aproximativ 1,5 km de spital. Și aici poliția a descins la o adresă, iar martorii oculari au văzut apoi doi bărbați ieșind încătușați.

Circulația pe cele două străzi a fost interzisă.

Ulterior, autoritățile au anunțat că au fost arestați trei bărbați în baza legii privind terorismul. Ei au 29, 26, respectiv 21 de ani și au fost reținuți în zona Kensington.

Premierul Boris Johnson a avut o primă reacție pe Twitter: „Gândurile mele sunt alături de toți cei afectați de incidentul îngrozitor de astăzi din Liverpool. Vreau să mulțumesc serviciilor de urgență pentru răspunsul lor rapid și profesionalismul lor, precum și poliției pentru munca lor asiduă în cadrul anchetei”, conform sursei citate.

Recomandările redacției