Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, joi, în alocuţiunea susţinută cu prilejul manifestărilor dedicate Unirii Principatelor, că lecţia Unirii din 1859 este şi aceea că o naţiune are ultimul cuvânt de spus în ceea ce priveşte propriul destin.

Antonescu a transmis un mesaj de unitate, devotament şi solidaritate pentru anii următori, făcând o paralelă între perioada celor două uniri, de la 1859 şi 1918, şi cea de acum.

‘În ianuarie 1859 nu s-au unit doar Principatele Române ci s-au unit elite, aspiraţii, entuziasme. Marile momente istorice sunt făcute de naţiuni şi de conducători care într-adevăr îşi reprezintă naţiunile. Avem două astfel de momente care au marcat-o, care au întregit-o şi nu este întâmplător că marile momente sunt cele două Uniri, de la 1859 şi 1918. Lecţia Unirii este nu doar aceea că atunci când conducătorii îşi reprezintă naţiunea, îi reprezintă aspiraţiile şi sunt urmaţi de popor şi reuşesc. Lecţia Unirii din 1859 este şi aceea că o naţiune are ultimul cuvânt de spus în ceea ce priveşte destinul ei. Atunci, în 1859, destinul fusese proiectat altfel de marile puteri, de marii diplomaţi ai vremii. S-a auzit cuvântul şi voinţa poporului exprimat de lideri puternici, curajoşi, devotaţi, şi istoria lumii s-a schimbat odată cu voinţa naţională”, a spus Crin Antonescu.

El a arătat că ”astăzi, mai mult ca oricând”, este nevoie de forţă, încredere, devotament, solidaritate pentru anii care urmează.

”Cel mai bun lucru în aceste zile festive, când ne închinăm la memoria marilor înaintaşi, este să ne propunem ca, în fiecare zi, fie şi cu o mică parte din gândul şi fapta noastră, oriunde ne aflăm, să mai facem unirea tuturor energiilor, speranţelor şi aspiraţiilor acestei naţiuni. Îmi doresc şi vă doresc puterea şi credinţa de a fi împreună toţi românii în anii ce urmează’, a declarat preşedintele Senatului.

La finalul discursului, Crin Antonescu a urat ‘La mulţi ani’ tuturor românilor şi ieşenilor, pentru o România puternică.

În lipsa preşedintelui Traian Băsescu, care nu a participat la manifestările prilejuite de Unirea Principatelor Române, preşedintele Senatului, Crin Antonescu a fost cel care a primit onorul militar.

 

Sursa: Agerpres Politic

Recomandările redacției