Înţelepţii de la Bruxelles au decis să elimine taxele de roaming de pe teritoriul Uniunii Europene, astfel că românaşii din tot spaţiul carpato-danubiano-pontic pot să vorbească nestingheriţi la telefon cu rubedeniile şi cu prietenii plecaţi la lucru în străinătate. Din punct de vedere social, măsura eliminării roamingului este una cât se poate de benefică, mai ales pentru cetăţenii europeni de mâna a treia, între care ne numărăm noi şi bulgarii. Din punct de vedere rutier, însă, eliminarea roamingului se înscrie la capitolul catastrofe naţionale. De ce? Deoarece de o bună bucată de vreme, de când s-au ieftinit taxele şi telefoanele celulare se dau aproape la liber, toată lumea conduce maşina cu o singură mână. Cealaltă mână este lipită de ureche şi susţine, invariabil, telefonul mobil. Am văzut destui şoferi care, după ce se aşează la volan, prima dată apelează la telefon şi abia apoi răsucesc cheia în contact şi pornesc motorul. Rămân astfel doar cu o singură mână la dispoziţie pentru conducerea autovehiculului, de obicei mâna drepartă, cu care potrivesc oglinda retrovizoare, semnalizează intenţia de mers, bagă în  viteza de demaraj, răsucesc volanul, trec apoi în viteza a doua şi tot aşa mai departe. Dacă individul cu pricina este şi fumător, atunci problema volanului trece în sarcina cotului sau a genunchiului drept. Iar propblemele cu telefonul nu se opresc aici. Nu-s nici trei săptămâni de zile de când o distinsă şoferiţă arădeană, aflată în plină criză de mâini, a intrat cu autoturismul în bicicleta unui bărbat care se oprise la o trecere de pietoni. Credeţi că s-a oprit din vorbit? Nici pomeneală. Relata în continuare, la telefon, că „s-a oprit un tâmpit exact în faţa mea”. Fireşte, la fel de galant, bărbatul cu pricina i-a smuls telefonul şi l-a aruncat tocmai pe acoperişul clădirii de peste drum. După care şi-a dezdoit apărătoarea de la roata din spate, a încălecat pe şa şi s-a dus în treaba lui, lăsând-o pe cucoană să urle în mijlocul drumului despre „cât de nesimţiţi sunt unii”. Or fi, dar mult mai nesimţiţi sunt cei care încă nu şi-au pus întrebare, destul de elementară, că de ce pun firmele de telefonie mobilă, în pachetele cu aparate, şi acele dopuri care se pun în urechi, de la care pleacă nişte fire care intră în telefon şi care îţi lasă mâinile absolut libere ca să-ţi poţi conduce maşina sau chiar să te scarpini în cap, fără ca prin aceasta să mai atentezi şi la viaţa partenerilor de trafic. Probabil că din acelaşi motiv autoturismele moderne sunt dotate cu telefoane ambientale, chiar dacă mulţi parteneri de trafic încă zâmbesc cu îngăduinţă atunci când te văd că vorbeşti de unul singur…

  • Mircea spune:

    Presupun ca articolul acesta trebuia sa fie un fel de pamflet, nu? Adica sa „injuri” conducerea de la Bruxelles pentru ca romanii sunt nesimtiti si indisciplinati trebuie sa fie o gluma. Altfel nu imi pot explica.
    Sa fie marite amenzile pentru vobitul la telefon in timpul condusului, ba chiar sa se ia si permisul. Cred ca era un articol mai decent decat sa faceti legatura cu apelurile in Roaming. Apropo, stiti la ce se refera apelurile in Roaming, da? Se refera la romanii care sunt in strainatate, nu cei care suna in alte tari. Deci articolul se refera la romanii care vorbesc la telefon in timp ce conduc de exemplu prin Franta, Italia, Germania, Spania, Ungaria etc. Acolo nu trebuie sa va faceti griji, politia locala ii rezolva si nu vor mai vorbi in curand.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției