Salariații care au lucrat în grupa I sau a II-a de muncă în termocentralele pe baza de cărbune, incluzând unitățile de extracție a cărbunelui, vor beneficia de reducerea de vârstă aplicată grupei de muncă, potrivit unui proiect de lege votat recent de Camera Deputaților. Proiectul se îndreaptă acum spre președințele țării pentru a fi promulgat.

Proiectul de lege va completa Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice și va recunoaște grupele de muncă pentru cei care au desfășurat activităţi de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui, conform avocatnet.ro.

,,Este asimilată stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariații au desfășurat activități în locurile de muncă încadrate conform legislației anterioare în grupa I și/sau grupa a II-a de muncă”, este prevederea care îi va ajuta pe cei care au lucrat în termocentralele pe bază de cărbune și în extracția de cărbune să iasă mai repede la pensie.

De aceste prevederi vor beneficia, la cerere, și cei care sunt deja pensionari. Pentru aceștia, drepturile de pensie recalculate se vor acorda începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea, după ce proiectul de lege va intra în vigoare. Dacă, în urma recalculării, reiese o pensie mai mică decât cea cuvenită anterior, va fi păstrat cuantumul mai avantajos.

Proiectul de lege vine după ce, în iulie 2021, Legea pensiilor a fost modificată pentru a include activitățile menționate anterior în cadrul locurilor de muncă în condiții speciale. Astfel, după ce va fi semnat de șeful statului și va fi publicat în Monitorul Oficial, proiectul de lege va acorda celor care au muncit în termocentralele pe bază de cărbune și în minele de cărbune noi beneficii în privința pensiilor, conform sursei citate.

Proiectul de lege nu este în vigoare momentan. El trebuie să primească semnătura președintelui țării și să fie publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Recomandările redacției