O nouă dezbatere conduce la o concluzie clară: UTA Bătrâna Doamnă – singura soluție pentru a reda UTA Aradului

0
155

meszar-colin lupasSuporter Club UTA a condus sâmbătă o nouă dezbatere pe tema alb-roșie, iar lucrurile par tot mai clare: unica soluție de a reda UTA Aradului rămâne UTA Bătrâna Doamnă.
Situația nu e simplă, din moment ce tandemul Catanzariti – Marțian (greu de spus care e ordinea importanței acum în Calea Aurel Vlaicu) își vede netulburat de treabă, deși chiar modul de acțiune al celor doi a adus lucrurile aici.
Alexandru Meszar, rămas, și după ziua de sâmbătă, unicul care a venit cu o variantă de viitor, a spus lucrurilor pe nume: „Nu ne-am dorit niciun moment să facem concurență UTA-ei, echipa UTA Bătrâna Doam­nă era planul B. Planul A era salvarea echipei din liga secundă. De ce s-a întâmplat, probabil sunt res­ponsabili cei de acolo. Repet cuvintele lui Marius Țucudean, UTA e acolo unde sunt suporterii”.
Ideea a fost susținută răspicat de Old-boys UTA, care, prin vocea lui Gheorghe Vaczi, a transmis: „UTA Bă­trâna Doamnă e unicul proiect fă­cut de cineva care a călcat gazonul UTA-ei, mă refer la Marius Țucudean, alături de el e Alexandru Meszar, ale cărui calități de manager nu mai trebuie demonstrate. Cu toții dorim să clădim ceva curat, care să reziste lucrurilor neplăcute din fotbalul românesc”.
„Riscul să fim contestați e zero”
Dan Proca, Claudiu Negru și Colin Mesz au moderat discuțiile. După ce Meszar a reamintit cadrul care a dus la formarea clubului bazat pe ONG-ul UTA Bătrâna Doamnă, audiența a primit cuvântul. Florian Lăzureanu, fostul arbitru și conducător al UTA-ei la mijlocul anilor 90, s-a înscris primul și a ridicat un subiect fierbinte: modul în care UTA Bătrâna Doamnă a fost primită în Liga a IV-a și faptul că ar putea fi contestată de adversare.
Meszar: „Acceptarea în Liga a IV-a s-a făcut pe locul UTA-ei II (n.r. fosta echipă satelit a UTA-ei, retrasă de conducători vara trecută). Comitetul Executiv al AJF are dreptul să completeze competiția, s-a verificat în rândul echipelor din Liga a V-a și nimeni nu a dorit să achite datoriile celor de la UTA II. Am făcut-o noi. Regulamentele competiției se fac de către organizator, în cazul de față AJF Arad, for condus de Comitetul Executiv și de Adunarea Generală. În ambele cazuri, hotărârea de acceptare a fost votată. Riscul să fim contestați e zero, nu se poate contesta dreptul de joc al unei echipe la un meci”.
Medicul Adrian Dărăbanțiu a pus problema viitorului pe termen mai lung, care ar presupune formarea unui SA în care să intre ONG-ul de astăzi, fără acționari majoritari, astfel încât să nu se mai ajungă în situația de a depinde de una sau două persoane. „Unul din obiectivele noastre e flexibilitatea. Forma actuală de organizare e ONG pentru că astfel se pot obține sponsorizări, finanțare de la autorități prin concurs de proiecte și procentul de doi la sută din impozite. Când e potri­vit momentul, dacă e oportun, sigur că putem schimba forma de organizare”, a explicat Meszar.
„Nu e vorba de desființarea echipei actuale, UTA trebuie să redevină a Aradului!”
Nu e greu de ghicit că printre scopurile reuniunii de azi s-a numărat și oferirea cuvântului contestatarilor. Contestatarilor Suporter Club UTA, contestatarilor proiectului UTA Bătrâna Doamnă. Din toată avalanșa de poziții contrare, mai ales în mediul virtual, în sală s-a auzit o singură voce. „Merg de 65 de ani la meciurile UTA-ei, de pe vremea lui Neuman. Domnul Bara v-a oferit sigla și culorile, dar nu v-a dat dreptul să desființați echipa și să o înlocuiți! Voi, suporterii, l-ați alungat pe Bara de la Arad!”. Deși ultima parte nu necesită comentarii, bătrânul suporter n-a fost tratat cu ironie. Din contră. „Nu suntem aici să desființăm UTA, suntem aici să existe în continuare! Degeaba joacă acum la Satu Mare, pericolul să dispară e prea mare. Vă convine ca niște mafioți să conducă UTA?”, a spus Gabor Biro, fundașul de fier al Aradului din anii 60-70. „Eu nu l-am cunoscut pe domnul Bara, am discutat cu dumnealui doar la câțiva ani după ce a plecat de la Arad, dar spun că a luat o decizie bună cedând sigla și culorile către Suporter Club UTA, ca să nu își bată nimeni joc de club. Și vă felicit că de 65 de ani sunteți alături de UTA!”, a completat Meszar.
Demnitatea „Bătrânei Doamne”
„Mă doare când aud asemenea lucruri. Am vrea să mergem la UTA să susținem echipa din tribună, dar mereu suntem puși în situația să fim mai mult decât suporteri. Suntem dincolo de voia noastră. Nu am reușit să luăm UTA de la Mar­țian și de la Gio, dar nu putem să o lăsăm batjocorită, trebuia să-I redăm dem­nitatea. Să se înțeleagă că dacă nu plăteam baremurile în iarnă, la sfâr­șitul turului, totul era gata. Avem obligație morală față de domnul Bara, iar UTA trebuie să redevină a Aradului”, a punctat Dan Proca.
„Când am zis, în 2006, că drumul UTA-ei ar trebui să continue din Liga a III-a, acolo unde echipa ajunsese în plan sportiv, eram mult prea puțini să ne facem auziți. La momentul Covaci, s-a întâmplat oarecum ceva similar. Vrem măsuri de siguranță să nu se mai repete asemenea rușini”, a punctat și Clau­diu Negru. „Cât sunt eu mentor, să zicem, al acestui proiect, nu se va întâmpla așa ceva. În vară am primit două oferte de cumpă­rare de loc, unul în liga a doua și unul în liga a treia, dar e complet în afara principiilor noastre”, a replicat Meszar.
Idee pentru copiii Aradului
Punctul cel mai delicat al ecuației îl reprezintă Centrul de Copii și Juniori. Unul din părinții copiilor de la UTA a ridicat problema. „Concret, nu poți să spui nimic acum. Până la vară, toți sunt la UTA. Eu am o strategie ca în Arad să fie cât mai multe centre, gen UTA, Atletico, LPS, care să-i pregă­teas­că pe copii până la 14 ani. După un filtru atent, cei mai buni ar urma să treacă la UTA, devenind proprie­ta­tea clubului. Acționarii UTA SA nu au plătit niciun leu centrului de copii și juniori în ultimii ani. Cheltuielile de competiție au fost asigurate de ONG, iar salariile au venit din contribuțiile părin­ți­lor”, a explicat Meszar.
O nouă dezbatere a condus la ace­eași concluzie, așa că pasul următor are loc în interiorul SCU. Presupune discutarea în detaliu a cedării dreptului de folosință a drepturilor federative pentru UTA Bătrâna Doamnă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.