O nouă ediție a Zilei Sudorului a fost sărbătorită la Arad

0
254

Sudorii arădeni și-au sărbătorit, sâmbătă, ziua. La fel ca și în cei opt ani de când sudorii au o zi a lor, organizatorul evenimentului a fost Marin Crișan, directorul Școlii de Sudură din Arad și președintele Filialei Arad a Confedera­ției Patronatului Român. Acesta a invitat la petrecere foști și actuali sudori, profesori, instructori, simpatizanți și… reprezentanți ai presei.
Având în vedere că a fost o zi dedicată profesiei de sudor, meseriașii care într-un fel sau altul s-au făcut remarcați au primit diplome. Au fost premiați astfel cel mai tânăr sudor, cel mai bătrân sudor, diploma de onoare fiindu-i acordată Mariei Avrămuț, una dintre cele două arădence care au mai rămas în branșă.  „Până nu demult, dintre toţi muncitorii, numai sudorii nu au avut o zi a lor. Am decis, în urmă cu nouă ani, că trebuie să avem şi noi o sărbătoare, pentru că lumea trebuie să recunoască munca de sudor şi să o respecte. Sunt oameni care au muncit o viață întreagă ca sudori și trebuie să arătăm respectul nostru pentru acest lucru. Este o muncă cinstită și o meserie foarte căutată, cu toate că la noi în țară a fost blamată, însă acum oamenii încep deja să realizeze că o meserie bună e mai bună decât să ai o diplomă universitară și să lucrezi la supermarket. Un sudor bun poate câștiga acum un salariu începând de la 1.500 de euro. Am muncit mult pentru a duce Şcoala de Sudură arădeană la nivelul la care este acum, o şcoală recunoscută la nivel european, după e anul trecut la Bratislava am câștigat locul al VI-lea din 29 de ţări participante la Premii  Pentru Promovarea Intreprinderilor Euro­- pene 2016. Şi anul acesta suntem nominalizaţi şi vom merge în Estonia, la Talin de unde sperăm să venim cu locul I. Iubim meseria de sudor o respectăm şi dorim să le transmitem generaţiilor viitoare se­- cretele ei”, susține Marin Crişan, directorul Şcolii de Sudură din Arad.
La rândul său Francisc Tusz, preşedintele filialei arădene a Asociaţiei Sudorilor susține că arădenii sunt cei mai activi membri ai asociației și că doar aici se sărbătorește Ziua Sudorului. „După cunoștințele mele,  doar la Arad sărbătorim «Ziua Sudorului». Eu sunt și în Consiliul de Administrație pe țară și există 17 filiale județene, dar pot să spun că noi, cei din filiala Arad, suntem cei mai activi și avem un număr foarte mare de membri. Mă refer la membri care cotizează, deoarece mai există filiale cu 60 de membri, dar dintre care doar zece contribuie financiar”, a spus Tusz. În continuare, acesta a vorbit și despre Școala de Sudură, care tocmai și-a deschis porțile pentru o nouă serie de elevi. „De când există școala aceasta, toți sudorii au găsit locuri de muncă după absolvire. Din păcate, este un vid enorm în acest domeniu. Sunt foarte multe firme, după părerea mea neserioase, care angajează pe oricine, pentru că situația îi forțează să procedeze astfel. Dacă omul știe să topească vârful electrodului, e angajat, deși n-are nicio hârtie, nicio calificare. Doamne dă să nu se întâmple niciun accident! Mai în glumă, eu zic așa: toți bărbații… la fotbal, la gagici și la sudură se pricep!”, a încheiat Tusz.
(L.Ș.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.