O nouă grevă la Greenbrier /Astra Rail Industries: muncitorii au ieșit din nou în stradă, din cauza salariilor mult prea mici

0
481

Muncitorii companiei arădene Greenbrier /Astra Rail Industries se află din nou în grevă, cu aproximativ aceleași doleanțe pe care le aveau și la grevele precedente: salariile mult prea mici raportat la munca depusă.

Greve similare au mai avut loc în Arad în mai 2019, după ce o primă rundă de negocieri a eșuat. Angajaților li se păreau atunci strigătoare la cer salariile de 1.400-1.500 de lei pe lună.

Muncitorii Astra Rail Industries au încheiat greva în 16 mai 2020, iar în urma negocierilor s-a stabilit că vor primi o mărire de salariu de 250 de lei valoare brută, urmând ca din octombrie să primească o majorare de 100 de lei brut. De asemenea, se stabilise ca patronatul să plătească 3 din cele 5 zile nelucrate, în care a avut loc greva.

De această dată, reprezentanții Astra Rail din Drobeta-Turnu Severin și Caracal au venit deja cu precizări referitoarele la grevele din țară:

„În urma situației generate de greva ilegală a angajaților Astra Rail din Drobeta – Turnu Severin și Caracal, vă rugăm să luați în considerare poziția oficială a companiei, pentru o bună informare a opiniei publice: Compania își manifestă îngrijorarea cu privire la greva ilegală organizată începând de săptămâna trecută, care periclitează operațiunile companiei în România și, mai ales, are un impact negativ asupra angajaților noștri. Înțelegem faptul că angajații sunt nemulțumiți de lipsa creșterilor salariale și ne manifestăm sprijinul în raport cu această nevoie a lor. Menționăm că ne-am dorit ca salariile să crească încă de anul trecut, dar acest lucru a fost împiedicat de disputele existente între sindicatele rivale.

În luna februarie 2020, am început procesul oficial de negociere pentru un nou Contract Colectiv de Muncă cu partenerii noștri. Din păcate, am fost nevoiți să abandonăm aceste negocieri atunci când un nou sindicat a început acțiuni în justiție împotriva sindicatelor existente, cu privire la drepturile de reprezentare în companie. În urma consultărilor cu avocații noștri, am fost notificați că nu este posibilă negocierea unui nou Contract Colectiv de Muncă pe durata acestui proces.

De peste un an așteptăm ca aceste procese să fie soluționate, dar au urmat mai multe procese între sindicate și încă nu se prefigurează o rezolvare. Pentru deblocarea situației și creșterea salariilor, compania a început procesul de alegere a unui comitet reprezentativ al angajaților, astfel încât să putem începe negocierile. Acest proces ar fi putut evita disputele sindicale, permițându-ne să agreăm un nou Contract Colectiv de Muncă care să includă și creșteri salariale.

Din păcate, se pare că unele părți, care, probabil, s-au simțit amenințate de acest proces, au instigat la organizarea unor greve ilegale la două dintre fabricile noastre. În ultima săptămână am văzut campanii intense de recrutare pentru constituirea unor noi sindicate în aceste fabrici. Dorim să subliniem că partenerii noștri tradiționali de sindicat nu susțin această acțiune de grevă ilegală și dorim să le mulțumim pentru acest lucru.

Înțelegem faptul că angajații merită creșteri salariale și au nevoie de acestea și vrem să ajungem la un nou acord în acest sens cât mai repede posibil. Săptămâna trecută compania a înaintat o ofertă generoasă pentru a plăti salariile angajaților pe durata grevei, cu condiția reluării activității și am oferit, de asemenea, un bonus rapid de productivitate pe durata negocierii unui nou Contract Colectiv.

Din păcate, această ofertă nu a fost luată în considerare, iar compania nu a mai avut altă opțiune decât să înainteze o acțiune în instanță pentru a declara greva ca fiind ilegală și să se îndrepte asupra organizatorilor pentru a primi despăgubiri.

Facem apel, și pe această cale, la toate sindicatele pentru a pune capăt disputelor juridice și bătăliilor privitoare la calitatea lor de membri sindicali și să se concentreze, în schimb, asupra intereselor angajaților.

În acest moment, compania și angajații așteaptă de peste un an majorarea salariilor printr-un nou Contract Colectiv de Muncă și este timpul să punem capăt acestui comportament distructiv”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.