Se pare că românii s-au obişnuit cu protestele de iarnă. Nu iau în considerare Revoluţia din Decembrie, pentru că a însemnat un crepuscul al istoriei noastre, dar observ că în ultimii ani avem predilecţia de a protesta iarna.
Şi acum, în această iarnă, deşi protestele au început de mai demult, există tendinţa ca suma ieşirilor în stradă să atingă masa critică. Există cel puţin patru motive pentru ca protestele să escaladeze, iar presiunea străzii să ducă, inexorabil, la căderea Guvernului sau, mergând cu scenariul spre extrem, chiar la schimbarea culorii guvernării.
Cele patru motive pentru care oamenii protestează (sau vor protesta) sunt, într-o ordine aleatorie, inflaţia (numai preţul unui ou a crescut cu peste o treime), prognozatele modificări ale legilor justiţiei, nemulţumirea sindicatelor cu privire la trecerea contribuţiilor în totalitate pe spatele angajatului, respectiv un subiect politic, dar cu valenţe administrative şi, implicit, cu dezvoltarea întregii Românii: Bugetul de Stat pe 2018. Patru mari motive de demonstraţii la care, inevitabil (că doar tot e la modă) vor apărea alte manifestări: contrademonstraţiile.
În aceste demonstraţii, cu toate că există motive mai mult decât pertinente, îşi vor face loc implicit manipulările şi intervenţia politicului. Iar de aici până la deturnarea mobilului iniţial nu e decât un pas. Iar în spatele deturnării ar putea sta opoziţia (măcar o parte a acesteia), dar şi preşedintele Klaus Iohannis, care are un motiv major în a se implica: peste nici doi ani vor fi alegeri prezidenţiale. Or, fără un partid puternic de partea sa, eventual o coaliţie de partide, fără ca acest partid/coaliţie să aibă putere, chiar să acceadă la guvernare, şansele ca Iohannis să mai prindă un mandat sunt foarte mici.
PSD înţelege acest pericol şi, mai mult ca sigur, va încerca să contrabalanseze forţa demonstraţiilor antiguvernamentale. O măsură este, aşa cum aminteam, contrademonstraţia. La adăpostul votului popular, la adăpostul majorităţii parlamentare şi cu posibilitatea de a racola parlamentari, în mod direct, dar şi primari, în mod indirect, tacit dar eficient, PSD, împreună cu ALDE, poate să-şi consolideze guvernarea. Iar când se apropie momentul 2019, adică cu un alt buget, guvernarea va putea purcede la o relaxare fiscală, atât la persoane fizice, cât mai ales la cele juridice. În fine, manipularea prin intermediul mass-media poate fi o altă metodă de autoapărare a PSD+ALDE. Sintagma „stat-paralel”, vehiculată pe toate posturile TV, poate fi lesne trecută la acest capitol, al manipulării. Mai ales că există şi aici premize suficiente ca „statul-paralel” să fie prezent, nu în totalitate, ci ca manifestare a unor interese personale şi de grup.
Cum spuneam, date fiind toate aceste argumente şi contraargumente, vom avea o iarnă fierbinte, clocotindă, cu tot frigul anunţat de meteorologi. Majoritatea analiştilor şi politicienilor se vor muta pe platourile televiziunilor, continuând să dezbată şi să manipuleze. Pentru că, de fapt, asta-i România, o ţară a tuturor probabilităţilor!

Recomandările redacției