fizicaReforma predării fizicii în învăţământul preuniversitar, proiect coordonat de Societatea Română de Fizică, îşi propune stimularea gândirii  elevilor prin introducerea în şcoli a unor metode noi de predare a fizicii.

Scopul acestei noi metode este de a-i face pe elevi să-şi pună întrebări, să descopere singuri explicaţiile şi să înţeleagă aplicaţiile acestei materii în viaţa cotidiană. Unii elevi văd această materie drept una dificilă şi anostă, plină de teorii şi formule. Peste 3.000 de elevi din clasele VI – XII, din Arad au beneficiat deja de ore interactive, experimente de laborator, fenomene fizice explicate, toate acestea sunt pentru a le creşte elevilor interesul pentru materie. Foarte mulţi dintre elevi au spus că această abordare i-a ajutat să înteleagă mai bine fenomenele fizicii. Elevii au declarat că experimentele le-au plăcut cel mai mult, dar că au fost încântaţi mai ales de lucrul în echipă.

„Prin acest proiect vrem să creştem implicarea elevului la ore. Acesta nu mai este doar un ascultător pasiv care îşi ia notiţe şi de multe ori, înţelege foarte puţin. Elevul participă activ, pune şi răspunde la întrebări şi îşi dezvoltă capacitatea de a alege critic între diferitele metode de lucru. Acest mod de predare îl va ajuta să devină un adult capabil să rezolve creativ probleme, să lucreze în echipă şi să gândescă critic. Ne-am bucurat să găsim la Arad profesori dedicaţi, dornici să schimbe lucrurile şi care au făcut ca acest proiect să evolueze foarte repede”, a declarat Adriana Niculae, coordonator de proiect.

„Am observat că elevii din gimnaziu sunt cei mai atraşi de noua abordare. La ei am văzut şi saltul cel mai mare. Astlel am văzut că începând cât mai devreme predarea după metodele alternative propuse, cresc şansele de a menţine interesul elevilor pentru orele de fizică”, a declarat Ioan Stan , inspector de fizică şi formator în cadrul proiectului.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției