Recent, oamenii de știință au declarat că au identificat o versiune mai greu de urmărit a tulpinii sud-africane, Omicron, care nu poate fi distinsă de celelalte prin intermediul testelor PCR. În momentul de față, testele PCR sunt folosite de către oficialități pentru a avea o imagine clară asupra modului în care virusul Sars-Cov-2 se răspândește în lume, conform The Guardian.

Noua variantă are multe mutații în comun cu Omicron standard, dar îi lipsește o modificare genetică specială care să permită testelor PCR de laborator să fie folosite ca mijloc de semnalare a cazurilor probabile de infectare.

Varianta este încă detectată ca coronavirus prin toate testele obișnuite și poate fi identificată ca varianta Omicron prin teste genomice, dar cazurile probabile nu sunt semnalate prin teste PCR de rutină care dau rezultate mai rapide.

Cercetătorii spun că este prea devreme pentru a ști dacă noua formă de Omicron se va răspândi în același mod ca varianta standard de Omicron, dar această variantă nouă este distinctă genetic și, prin urmare, se poate comporta diferit.

Noua variantă a fost observată pentru prima dată printre genomurile virusului Covid trimise în ultimele zile din Africa de Sud, Australia și Canada, dar este posibil să se fi răspândit deja pe scară largă, conform b1tv.ro.

Recomandările redacției