SONY DSCCompetiţia din PD-L Arad se apropie vertiginos de punctul final, mâine urmând să se decidă cine va prelua frâiele partidului condus de Gheorghe Seculici. Dincolo de competiţia în sine, aceste alegeri găsesc partidul mai dezbinat ca niciodată, cu tabere între care reconcilierea pare imposibilă, cu duşmănii personale şi o stare de inflamare nemaiîntâlnită. Competiţia din ultimele două săptămâni, cel puţin, a depăşit orice limită pentru o întrecere în interiorul unui partid, fiind presărată cu ameninţări, cu o vânătoare de susţinători ai lui Nicolae Ioţcu, intimidări ale diferiţilor membri, cu ură şi dezbinare. În ultimele două săptămâni, din infor­maţiile primite de la membrii PD-L, partidul a făcut cunoştinţă cu Gheor­ghe Falcă, cel pe care noi îl ştiam de mult, cel care dă cu pumnul în masă, care vrea prin orice mijloace să-şi impună ideile şi oamenii loiali în funcţii, care încearcă să-i radă pe toţi cei care-i sunt împotrivă, care nu suportă competiţia şi dezbaterea deschisă. Mulţi dintre cei din PD-L Arad răsuflă uşuraţi că mâine se va decide soarta acestui partid, indiferent care va fi aceasta, fiindcă sunt sătui de acest duel transformat într-o vendetă personală a lui Gheorghe Falcă.
Bugetul judeţului le face cu ochiul
În lungile dezbateri, dacă le putem spune aşa, din interiorul partidului, Gheorghe Falcă a atins, poate fără să vrea, într-un moment de rătăcire, un subiect interesant. Au aflat şi membri de partid, dar şi noi, prin intermediul surselor, că miza de fapt nu e atât controlul partidului, ca atare, ci a resurselor deţinute de instituţiile conduse de membri PD-L. Fiindcă în jurul primarului Gheorghe Falcă sunt oameni tot mai înfometaţi, care s-au obişnuit să trăiască pe picior mare, să sifoneze banii publici veniţi de la bugetul central, bani care astăzi nu mai vin. Astfel că băieţii s-au reorientat, spre zone locale de unde ar putea să înflorească noi afaceri. Adică, Consiliul judeţean, dar şi instituţii din subordine, apă-canal, deşeuri, zona liberă, centrul cultural etc. Pe care Falcă şi ai lui nu le controlează, dar care le cam face cu ochiul.
De altfel, primarul Gheorghe Falcă a ridicat în mai multe rânduri problema bugetului judeţului, în ultimele săptămâni, susţinând că dacă va câştiga… bugetul se va face la partid. Cum ar veni, sub comanda lui Falcă, PD-L ar urma să devină partid-stat la nivel de judeţ, care să stabilească cine câţi bani ia, cine va efectua lucrările pentru acei bani, cine unde se angajează şi cine să fie dat afară de la CJA sau societăţile subordonate. Tragedia e că acest politician, cu aceste idei profund antidemocratice, vrea să devină preşedintele României. Norocul nostru e că n-are nicio şansă să devină măcar candidat.
Municipiul vrea bani de la primării
Unii s-ar putea întreba, de ce vrea Falcă să împartă banii la partid. E foarte simplu, iar Falcă a spus-o de mai multe ori: Primăria Arad primeşte prea puţini bani, faţă de cât ar dori primarul. Asta deşi alte reşedinţe de judeţ din zona de vest nu primesc banii pe care-i ia Aradul, ba chiar unii nu primesc niciun leu pentru proiecte, pentru că municipiile au destui bani, în comparaţie cu primăriile de oraşe şi comune, multe dintre acestea acoperindu-şi cu greu cheltuielile de zi cu zi. Şi la Arad, până acum, politica CJA a fost să ajute primarii din judeţ să-şi acopere cheltuielile de zi cu zi şi să-şi poată cofinanţa proiectele.
Dacă Falcă ar reuşi să-şi pună în aplicare proiectul, cel mai mult vor avea de suferit primăriile din judeţ, cărora li se va tăia din banii şi aşa puţini şi care nu vor mai avea fonduri pentru drumuri, şcoli, grădiniţe, reţele de apă, canalizare etc. În plus, la partid se va stabili şi ce firme vor beneficia de lucrările efectuate din aceşti bani, fiindcă, până la urmă, nu e important doar să împartă banii, ci şi la cine ajung acei bani.
Falcă se ocupă de arestări şi demiteri
Goana după funcţii şi ciolan le-a întunecat unora mintea în ultimele săptămâni. Cel puţin aşa susţin mulţi din PD-L Arad, care sunt şocaţi de modul în care Gheorghe Falcă a înţeles să-şi desfăşoare campania electorală, de modul în care a jignit o serie de membri PD-L, unii foarte respectabili, doar pentru că nu-l sprijină, de ameninţările adresate unor membri vechi, fără ajutorul cărora astăzi Falcă ar fi fost un nimeni.
Mai mulţi membri PD-L Arad au fost anunţaţi de Gheorghe Falcă, direct sau prin intermediari binevoitori, că urmează să fie arestaţi. O încercare ieftină de intimidare a unui politician care doreşte să fie pre­şedintele României. Pe alţii i-a ameninţat că le va prezenta public averile. Oameni normali, care au o casă şi o maşină, oameni ameninţaţi de unul care a venit cu datorii la întreţinere în primărie şi astăzi are ditamai viloiul pe malul Mureşului, construit cu prietenul care are afaceri de milioane de euro cu Primăria Arad, de un politician cercetat şi judecat pentru corupţie, cu un politician care umblă cu maşini de lux şi-şi face concedii de lux. Un astfel de politician a ajuns să-i ameninţe pe alţii că le dezvăluie averea. Viitorul preşedinte al României, Gheorghe Falcă, în ultimele săptămâni a ameninţat membrii PD-L că vor fi daţi afară din funcţiile ocupate, mai mici sau mai mari, la societăţi din subordinea CJA, doar pentru că nu-i cântă în strună. Aşa se face politică în România? Asta ne propune Gheorghe Falcă pentru Ro­mânia 2020? Un astfel de preşe­dinte am putea să avem noi de anul viitor, care se ocupă cu arestări, cu verificarea averilor şi cu datul afară de la serviciu şi ameninţarea primarilor care nu sunt cu el? Cu lucruri mici, pentru oameni mici.
Iar Gheorghe Falcă şi-a arătat, în ultimele săptămâni, limitele de politician, dar mai ales de om. Poate şi membri PD-L le-au văzut, poate nu. Rămâne să aflăm mâine, la alegerile din PD-L Arad.

Recomandările redacției