20150925_102727O pensionară de 89 de ani a fost la un pas să moară de inimă rea, când a constatat că un vecin i-a scos din bancă aproape 50.000 de euro. Suspectul este un angajat al băncii, care ar fi păcălit-o pe femeie să semneze o împuternicire pe numele său. Între timp, familia bărbatului a prosperat văzând cu ochii, sub privirile neputincioase ale bătrânei înşelate. „Eu am avut banii puşi la bancă şi am fost liniştită acasă, ca banii sunt la bancă şi atunci când a venit băiatul din Germania am vrut să fac împuternicire pe el, că fratele a murit”, a spus Luiza Gopfrich. Femeia păgubită avea în cont, împreună cu fratele ei, care între timp a decedat, peste 200.000 de lei. „În 30.11.2012 a scos 150 de lei, apoi 40, 20. În 3.12 a scos 40.000, în 2.12 a scos 20.000 şi pe urmă a mai dat un şut în 14.01, 40.000 şi ultimul şut l-a dat în 16.01, o zi după, 119.000”. Pensionara şi-a depus banii la o bancă din Sântana, unde lucrează şi vecinul ei. Bărbatul ar fi încercat să îşi facă o împuternicire pentru suma amintită, dar, la început nu a reuşit.

După o vreme, însă, femeia a fost abordată de acelaşi vecin, care i-a spus că trebuie să semneze pentru o împuternicire, dacă vrea să primească un extras de cont ce urma să-i folosească la APIA. „Fratele lui lucrează acolo şi când am intrat a spus că trebuie să facă o împuternicire. Fratele lui, care lucrează la bancă şi atunci a spus, „Adi, punem pe Cristi?” Păi pune, că eu l-am cunoscut un om deştept, dar a trebuit să îmi spună că asta înseamnă că poate să scoată banii, că eu nici nu am ştiut ce înseamnă „împuternicit”, nici nu puteam să pronunţ. Am semnat acolo, dar nu mi-au spus despre ce e vorba. Mă gândeam că asta înseamnă că el m-ar însoţi să scot banii, dacă voi avea nevoie”, a mai spus Luiza Gopfrich.

Înşelăciunea a ieşit la iveală după mai bine de un an. Când şi-a dat seama că a rămas fără aproape 50.000 de euro, femeia aproape că şi-a pierdut graiul. „Eu o îngrijesc de 4 ani, mie nu mi-a spus de bani, niciodată, nici că a trimis pe cineva să îi scoată banii. Când a aflat că nu mai sunt bani a picat, a şi fost în comă, săraca şi nu am ştiut ce bai e cu ea. A venit doamna de dincolo şi a zis să nu mai îi dăm perfuzii, că şi-aşa o să moară. Ei au zis că i-au adus banii şi i-au pus pe masă, dar, dacă era aşa, eu ştiam”, a spus o vecină. „A fost vorba de 225.000 şi câţiva cenţi. A scos până când am venit eu, în vara. Am venit acasă şi am vorbit cu el, cu fratele lui, care lucrează la bancă, să aranjăm cu banii la bancă, să îi transfere. Când am venit în vară a zis că merge în concediu şi când am mers la bancă a zis să o duc şi pe mama. Apoi am aflat că nu mai sunt bani în bancă”, a explicat Anton Gopfrich, fiul femeii păgubite.

Acum, femeia de 89 de ani şi fiul acesteia, care locuieşte în Germania, au făcut plângere la poliţie şi i-au şi dat în judecată pe cei doi fraţi care i-ar fi folosit banii. „Totul e dovedit, avem extrasele de la bancă, cu numele lui. Au spus că au scos banii şi i-au dus mamei, că e nebună şi nu mai ştie. Dup-aia a zis că nu mai vorbeşte cu noi”, a adăugat Anton Gopfrich. Iar cel acuzat de înşelăciune nu a vorbit nici cu noi, deşi s-a arătat deranjat de faptul că i se filmează proprietăţile.

„Acceptăm cu toată încrederea hotărârea data de magistraţii Judecătoriei Chişineu Criş, ca urmare a plângerii împotriva soluţiei, unde s-a detailat atât pentru persoanele implicate , cât şi pentru urmările create existenţa unui cadru infracţional bine definit şi a unui prejudiciu cert. Avem încredere ca cercetările vor fi finalizate pentru a se stabili vinovăţia şi trimiterea în judecată a celor doi. Cercetarea se efectuează pentru înşelăciune şi gestiune frauduloasă, în această speţă”, a declarat Marius Ioniţă, avocatul femeii păgubite. Femeia păgubită speră că magistraţii care judecă acest caz îi vor face dreptate şi că va reuşi să îşi recupereze banii, înainte să păţească ceva.

„S-au făcut cercetări cu privire la doi suspecţi, un împuternicit pe cont şi fratele acestuia, angajat casier al băncii. În prezent, împuternicitul este cercetat pentru gestiune frauduloasă, iar fratele acestuia pentru înşelăciune şi complicitate la gestiunea frauduloasă realizată în formă continuată. Precizăm că dosarul este în faza cercetării, iar suspecţii se bucură de prezumţia de nevinovăţie, în această etapă procesuală”, a declarat procurorul de caz Brighitte Sighete, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Chişineu Criş. Reprezentanţii agenţiei bancare au refuzat să comenteze incidentul.

Cristian Cotuna

 

Recomandările redacției