OLYMPUS DIGITAL CAMERAGuvernul condus de Victor Ponta a făcut o nouă năzbâtie la sfârşitul anului trecut. Pe 29 decembrie a fost emisă Ordonanţa de Urgenţă nr. 95/ 2014 prin care s-a modificat Legea Recunoştinţei. Astfel, se modifică criteriile potrivit cărora se acordă indemnizaţii celor care au luptat în Revolu­ţia din Decembrie 1989. Pentru că la Arad au fost înregistrate victime doar după fuga lui Nicolae Ceauşescu, municipiul îşi pierde practic titlul de „Oraş Martir”, iar revoluţionarii arădeni nu vor mai fi recunoscuţi ca atare.
Potrivit Mediafax,  revoluţionarii care, în decembrie 1989, au mobilizat şi condus grupuri de oameni, construind şi menţinând baricade împotriva forţelor regimului comunist, vor fi obligaţi să obţină noi certificate prin care să li se ateste calitatea de „luptător cu rol determinant”. Astfel, conform aceleiaşi surse, Guvernul a stabilit că persoanelor care deţin în prezent titlul de „luptător remarcat prin fapte deosebite” (atribuit celor care, în perioada 14-25 decembrie 1989, au mobilizat şi au condus grupuri sau mulţimi de oameni, au construit şi au menţinut baricade împo­- triva forţelor de represiune ale regi­mului totalitar comunist, au ocupat obiective de importanţă vitală pentru rezistenţa regimului totalitar şi le-au apărat până la data judecării dictatorului, în localităţile unde au luptat pentru victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi celor care au avut acţiuni dovedite împotriva regimului şi însemnelor comunismului între 14-22 decembrie 1989) li se vor elibera noi certificate pentru obţinerea calităţilor şi titlului de „luptător cu rol determinant”. Acest din urmă titlu va fi acordat celor care, în perioada 14-22 decembrie 1989, au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei, şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi apărat obiec­- tivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, dar „doar în localităţile” în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului Nicolae Ceauşescu. Potrivit documentului prezentat de Mediafax, din categoria persoanelor cu rol determinant vor face parte şi eroii-martiri, ai căror urmaşi beneficiază de indemnizaţii şi facilităţi.
„Aradul e artizanul schimbării”
În aceste condiţii, reprezentanţii revoluţionarilor care au luptat acum 25 de ani la Arad anunţă că nu vor sta cu mâinile în sân. Aceştia susţin că nu poate fi vorba decât despre o gre­şeală a celor care au întocmit proiectul de ordonanţă, transformat ulterior în act normativ şi că speră ca lucrurile să se lămurească. Atila Duka, secretarul general al Fundaţiei Judeţene a Revoluţiei din Decembrie 1989 a ţinut să precizeze că actul normativ a apărut din necesitatea eliminării acelor certificate de revoluţionari emise în mod nejustificat. „Acest fenomen s-a petrecut la nivel naţional, cele mai multe cazuri fiind la Bucu­reşti. Noi în permanenţă am sus­ţinut că impostorii trebuie eliminaţi din rândul revoluţionarilor. E adevărat că acum 25 de ani, nimeni nu a ieşit în stradă pentru certificate sau drepturi băneşti, dar Statul Român a ajuns la concluzia că luptătorii în Revoluţia din Decembrie 1989 trebuie recompensaţi. Este vorba de o gratitudine a Sta­tului Român, sub o formă sau alta. Acum, legislaţia va fi schimbată în mod radical, dar trebuie să recu­noaştem că Aradul e artizanul ce­rerii de reverificare a dosarelor de revoluţionari”, a declarat Duka. În continuare, acesta susţine că Fundaţia Judeţeană a Revoluţiei din Decembrie 1989 face parte din Blocul Na­- ţio­nal al Revoluţionarilor, care a semnat un protocol cu Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989. „După acest protocol s-a năs­cut un memorandum, semnat între Secretariatul de stat şi Guvern, prin care s-a stabilit că din 1 ianuarie 2015 se vor acorda din nou indemnizaţii pentru luptătorii cu merite deosebite”, a continuat Duka.
Ordonanţă discriminatorie
Secretarul general al Fundaţiei Judeţene a Revoluţiei din Decembrie 1989 spune că este de acord cu faptul că doar cei care au avut merite deosebite trebuie recompensaţi, dar că arădenii nu au fost consultaţi cu privire la modul în care se pun în practică aceste prevederi. „Nu se poate ca Aradul, care după Timişoara, a fost cel de –al doilea oraş din ţară ce a ieşit în stradă, să fie eliminat. Evident, nu se poate ca sângele care a curs în Decembrie 1989 să fie împărţit în mai multe categorii. De aceea vom iniţia o întrevedere cu secretarul de stat de la Secretariatul pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva re­- gimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 şi cu membrii sau reprezentanţii Guvernului pentru a clarifica aceste neajunsuri, constatate de noi şi nu numai de noi. Vrem să corectăm ceea ce trebuie corectat înainte de apariţia metodologiei de aplicare, care trebuie să apară în 30 de zile. Opinia mea este că această ordonanţă este neconstituţională, părtinitoare şi discriminatorie”, a mai spus Duka. Revolu­- ţionarul speră că neajunjurile din ordonanţă se vor îndrepta, dar promite că dacă acest lucru nu se va întâmpla, revoluţionarii arădeni vor face tot ceea ce este necesar pentru a-şi recâştiga drepturile. „Procedura de acordare a noilor titluri durează, iar indemnizaţiile vor fi acordate probabil retroactiv. Ordonanţa prevede că termenul de decădere din dreptul de a cere preschimbarea certificatului este de 90 de zile, dar 30 de zile se pierd din start, pentru că atât e termenul pentru apariţia normelor de aplicare. În ceea ce priveşte răspunsul, acesta trebuie dat în 45 de zile”, a ţinut să precizeze Duka. În încheiere Atila Duka susţine că toată lumea ar trebui să aprecieze faptul că în Arad nu au fost victime înainte de fuga dictatorului, pentru că mulţimea a fost ţinută în frâu să nu distrugă vitrine şi să nu provoace Armata şi Securitatea să tragă, la fel cum s-a întâmplat în alte părţi.
„Şi la bine şi la rău trebuie să fim o comunitate”
La rândul său, Doina Nan, preşedinta Asociaţiei Răniţilor şi Urmaşilor celor Decedaţi în Revoluţia din Decembrie (ARUD) 1989, susţine că organizaţia pe care o conduce va fi solidară cu asociaţiile de revoluţionari. „Şi la bine şi la rău trebuie să fim o comunitate, pentru că am fost uniţi de o durere. Trebuie să apară unele corecturi pe site-ul Secretariatului de Stat, pentru că actul normativ a fost dat în mare grabă. Nu se poate ca Aradul să nu fie cuprins în această ordonanţă, nu se poate ca Aradul să nu fie recunoscut ca «Oraş Martir», după ce a avut un rol primordial în Re­voluţie. Chiar actualul secretar de stat de la Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, Adrian Sanda, a fost la Arad în zilele fierbinţi ale Revoluţiei”, a declarat Doina Nan.

  • A.Rădeanu spune:

    Nu cred că ar trebui luate drepturile adevăraţilor revoluţionari, dar este de notorietate că sunt mulţi impostori în asociaţiile revoluţionarilor..

  • WTF spune:

    Gasiti-i pe impostori! Incapabili alesi ce sunteti! Impotenta duce intotdeauna la schimbarea regulilor in timpul jocului… Cat timp suntem condusi de la Bucale nu va asteptati la bine… Parca ar conta ca mori la 9 fara un minut sau la 9 si un minut in ziua finala.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției