OLYMPUS DIGITAL CAMERACa să-şi poată plăti datoriile, unii datornici ar trebui să fie nemuritori. Într-o astfel de situaţie este şi o pensionară arădeană, executată silit pentru o datorie istorică, de aproape 2,9 milioane de lei. Femeia primeşte de la stat o pensie derizorie de 400 de lei, astfel că, reţinerea de o treime din pensie este de 131 de lei. Ca să se absolve de datorie, cu banii care i se reţin lunar din pensie, pensionara ar trebui să tră­iască 1.844 de ani.
Casa Judeţeană de Pensii are de recuperat o datorie de exact 2.898.866 de lei, în 1.844 de ani, de la pensionară. Casa de Pensii are calitatea de terţ poprit în relaţia pensionarilor cu ins­tituţii, autorităţi publice locale, ori persoane juridice îndreptăţite să recupereze debite în baza unor titluri executorii. În acest caz incredibil, poprirea s-a făcut la solicitarea Administraţiei Generale a Finanţelor Publice, întrucât datoria de aproape 2,9 milioane de lei reprezintă răspundere patrimonială şi cheltuieli judiciare. La o aşa datorie astronomică, reţinerea anuală din pensie este ca o firmitură. Mai precis, din pensie, pensionara va achita 1.572 de lei anul acesta, ceea ce înseamnă că va mai avea de plătit din 2015… încă 1.843 de ani. „În situaţii de acest gen a fost pronunţată o sentinţă judecătorească cu privire la atragerea răspunderii patrimoniale, acţionarilor unei firme. Avem aproximativ 100 de cazuri în care, persoane fizice răspund cu propriile venituri şi bunuri pentru datorii ale unor firme, la bugetul statului. De asemenea, de menţionat că, în cazul răspunderii patrimoniale, datoriile se moştenesc de către rude“, a susţinut Călin Arusti, purtătorul de cuvânt al Admi­nistraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Arad. Cu alte cuvinte, cazul femeii cu pensie de 400 de lei şi datorii de milenii este cel mai probabil unul destul de complicat.
Popriri pentru datorii fabuloase la bănci
Şi altor vârstnici din judeţul nostru li s-au pus popriri pentru datorii uriaşe. Dacă mulţi vârstnici au datorii la bugetul statului, alţii se aleg cu pensia ciuntită de bănci. Băncile cer executarea silită pentru creditele neperformate de la clienţi chiar dacă pensiile datornicilor sunt ruşinos de mici.
Cel de al doilea pensionar datornic al judeţului are de dat înapoi unei bănci 783.117 de lei, semn că acesta a făcut un credit destul de mare. Pe locul trei în rândul celor mai mari pensionari datornici figurează un vârstnic cu datorii de 682.168 de lei.
Dacă acestea sunt cele mai mari datorii ale vârstnicilor arădeni, cea mai mare poprire pe pensie se ridică la 1.037 de lei. La un simplu calcul se poate trage concluzia că, pensionarului căruia i se reţin lunar aceşti bani primeşte de la stat o pensie frumuşică de peste 3.000 de lei.
Mii de pensii poprite benevol
Casa Judeţeană de Pensii are în evidenţă un număr de 6.547 de vârstnici datornici cărora li s-au poprit pensiile. Un număr mare de popriri au fost instituite în cazul seniorilor care nu au mai reusit să-şi achite diverse impozite către stat, fapt sesizat de administraţiile financiare şi primării. Unii s-au ales cu pensii poprite chiar dacă n-au fost debitori. Este vorba de cei de bună credinţă care au ales să fie giranţi. Însă, din totalul pensionarilor cu popriri pe pensii, doar aproape 2.300 au fost rău-platnici la Finanţe, primării şi bănci.Un număr de 4.274 de seniori au ales benevol să li se reţină din pensie, după ce au făcut împrumuturi în sistem de ajutor mutual. „Reţinerea din pensia unui pensionar datornic nu poate depăşi mai mult de o treime din valoarea totală a pensiei – 30 la sută. de popriri sunt de fapt reţineri din pensie, prin înţelegere cu casele de ajutor reciproc de pensionari. Mai exact, vârstnicilor li se reţine o rată direct din pensie pentru împrumuturile în sistem de ajutor reciproc. Este îndeosebi cazul celor care primesc pensiile pe card, care preferă să ştie că banii se reţin direct şi nu mai au de făcut drumuri suplimentare“, a susţinut Mihaela Vasil, directorul Casei Judeţene de Pensii Arad.

Recomandările redacției