O planetă potenţial locuibilă, cu o masă de aproximativ şase ori mai mare decât cea a Terrei, a fost descoperită la doar 31 de ani lumină de Sistemul nostru Solar, potrivit unui comunicat al NASA, citat de Mediafax.
Exoplaneta GJ 357d orbitează o mică stea, GJ 357, cu mult mai redusă în dimensiuni decât Soarele nostru, la fiecare 55,7 zile.
Echipa de cercetători care a făcut des­coperirea a anunţat într-un comunicat că exoplaneta ar putea furniza „condiţii simi­lare Terrei”.
„Cu o atmosferă densă, planeta GJ 357d ar putea conţine apă în stare lichidă la suprafaţă, similar Terrei, şi am putea detecta urme ale vieţii cu ajutorul telescoapelor”, a spus Lisa Kaltenegger, director al Carl Sagan Institute de la Universitatea Cornell din New York. „Dacă GJ 357d ar conţine forme de viaţă, s-ar plasa în fruntea listei pentru misiuni şi am putea răspunde la o întrebare veche de când lumea, aceea dacă suntem singuri în Univers”, a mai spus aceasta.
Fără o atmosferă, planeta ar avea o temperatură medie de minus 64 de grade Celsius, potrivit NASA, fapt care ar însem­na că este mai degrabă plină de gheaţă decât locuibilă.
La începutul anului, echipa lui Kaltene­gger a descoperit cu ajutorul Sa­telitului de monitorizare a exoplanetelor în tranziţie, aparţinând NASA, o altă exoplanetă, GJ 357 b, „o Terra fierbinte”, orbitând steaua pitică.
Ulterior au mai fost descoperite două exoplanete orbitând această stea, inclusiv „super-Terra” GJ 357d.
Kaltenegger a declarat pentru NBC News că urmează să fie instalate două telescoape spaţiale, în 2021 şi 2025, iar, cu ajutorul acestora, cerecetătorii vor pu­tea stabili dacă există forme de viaţă pe această planetă.

Recomandările redacției