Luna mai debutează la Cinema Arta sub motto-ul „Fiţi realişti, cereţi imposibilul!”al celei de-a 22-a ediţii a Festivalului Filmului Francez, cel de-al doilea festival de film de anvergură internaţională din prima parte a acestui an. După o primă ediţie locală în noiembrie 2017, festivalul, care se va desfăşura între 4 şi 6 mai, se va întoarce la Arad cu noi filme care abordează genurile dramă, thriller, comedie şi animaţie. Cele şapte filme din cadrul festivalului vor fi împărţite în două secţiuni: „Panorama”, cuprinzând cele mai bune filme franceze contemporane, şi „Cahiers du Cinéma”, o secţiune concepută în colaborare cu cea mai cunoscută revistă de drept francez.
Maratonul de filme al lunii mai va continua cu seria filmelor documentare. Astfel, între 8 şi 9 mai, Caravana Docuart va poposi pentru a doua oară la Arad cu filme precum „Varză, cartofi și alți demoni”, “Cine iubește și lasă” și „Ionaș visează că plouă”. „România neîmblânzită” este titlul filmului care va fi proiectat în data de 15 mai, o producţie unică care dezvăluie frumuseţea sălbatică a României.
În data de 18 mai ne vom delecta cu primul film de animaţie din lume pictat integral în ulei, un film despre viaţa şi misterioasa moarte a lui Vincent van Gogh: „Loving Vincent”. „Niciun alt artist plastic nu a creat mai multe legende ca Vincent van Gogh. Etiche- tat adeseori ca un martir, un satir plin de pofte, un nebun, un geniu sau un trântor, adevăratul Vincent ni se dezvă­luie prin intermediul corespondenței sale, ascunse de mituri și trecerea timpului”, precizează organi­za­- torii.
În ceea ce priveşte sfârşitul lunii, Cinema Arta va reveni cu o nouă săptămână plină cu filme. În data de 23 mai va fi proiectat cel de-al treilea episod al Retrospectivei Filmului Românesc, un program prin care este explorat cinema-ul autohton, şi vom încerca să răspundem la întrebarea „De ce arată filmul românesc aşa cum arată azi?” În 25 mai vom putea urmări „Cea mai fericită zi din viaţa lui Olli Maki”, iar duminică, 27 mai, ne vom putea reuni la cinematecă pentru proiecţia filmului cult „Amadeus”, pentru a-i aduce un tribut regretatului regizor Milos Forman, decedat în cursul lunii aprilie.
Și în această lună proiecțiile de filme de la Cinematograful Arta sunt organizate cu sprijinul Primăriei Municipiului Arad, Centrului Municipal de Cultură Arad și Asociației CitiZenit.
(G.S.)

Recomandările redacției