O Românie Mare în 2018 sau 15 martie 1848?

0
335

de Paul Krizner
Se vehiculează de ceva vreme prin diferite medii că Republica Moldova ar dori revenirea la Patria Mamă, oare este posibil un astfel de act și dacă da de ce nu se face iar, dacă nu atunci cine nu ne lasă.
Întrebări simple dar totuși delicate. Să nu trăim cu impresia că la 1918 doar românii și-au dorit unirea, da într-adevăr a fost un elan național însă trebuie să fim obiectivi și să ne dăm seama că am fost lăsați de marile puteri să ne întregim teritoriile chiar dacă la ora actuală se încearcă denigrarea poporului și divizarea lui că poate mai cade o felie din Transilvania dincolo de graniță.
Nu de mult în țară au avut loc manifestări cu ocazia zilei Ungariei milenare, tot respectul pentru confrații noștri, cetățeni români de altfel, dar aș vrea să vă prezint și dumneavoastră dragii mei cititori ce s-a întâmplat la 15 martie 1848 (ziua Ungariei de azi).
Revoluția maghiară a avut un program bine definit care a fost elaborat la data de 15 martie 1848 și avea 12 puncte, iar ca să fim sinceri până la capăt 11 dintre acestea se regăseau și în programul revoluționar al românilor din Transilvania.
Dar problema era punctul 12 din programul revoluționar maghiar care prevedea alipirea Transilvaniei la Ungaria, teritoriu ce nu le aparținea nici atunci.
Revoluționarii maghiari sub egida libertății națiunilor, au început în timpul războiului civil, când secuii executau pe loc orice persoană care nu purta cocarda simbolică „roșu-alb-verde”.
Punctul 12 din programul revolu­ționar maghiar (care în primă ins­tanță părea că propagă egalitatea între națiuni. Un fals grosolan.)  s-a concretizat cu aproximativ 40.000 de morți, 41 de biserici ortodoxe arse complet, 30 de biserici greco-catolice iar în total au fost jefuite 319 biserici ortodoxe și 396 greco-catolice deci în total au fost arse de pe fața pământului 71 de biserici românești, doar pentru că erau românești. Halal primăvară a popoarelor propagată de maghiari.
Dar parcă una le întrece pe toate, judele primar Buci Mihaii a intrat cu pipa aprinsă în biserica din Hunedoara la 11 aprilie 1849 distrugând tot din biserică iar printre înjurături zicea că: „Dumnezeul românilor a murit”
Dragii mei vă invit să facem apel la istorie și la memoria colectivă ca să înţelegeți și voi de ce ziua de 15 martie a fost una fatidică pentru neamul românesc din ținuturile Banatului, Crișanei și Transilvaniei.
Să nu aveți impresia că e doar o perioadă de timp când vremurile erau tulburi, da într-adevăr erau tulburi, dar să nu uităm că românii din Transilvania la anul 1848 erau de trei ori mai mulți decât celelalte națiuni, sași, maghiari și secui, și totuşi erau slugile acestora.
15 Martie 1848 înseamnă pentru români, morți fără cruce, spânzurați, femei violate, și preoți arși ca pe porci, doar pentru ideea de libertate națională maghiară.
Se vorbește azi de 13 generali, elogiați atât de mult, dar care pentru nea­mul românesc au fost niște criminali, de fapt documentele vorbesc despre 16 generali însă maghiarii pentru a scoate în evidență cele 13 regiuni care formau Ungaria milenară, au renunțat la trei dintre ei. Totuși românii au ajuns să fie decapitați doar pentru că nu vroiau să se înroleze în armata maghiară
Dar haideți să vedem pe documente cum s-a impus cu de-a sila sărbătoarea de 15 martie și celor care nu erau maghiari. Este vorba de ordinul comisiei militare din Târgu-Mureș către consiliul orașului Târgu-Mureș pentru a sărbători ziua de 15 martie și spune următoarele: „Către această ființă cerească, către dumnezeul mare al maghiarilor trebuie să se îndrepte la apropiatul 15 martie cererea și rugăciunea de mulțumire implorând ajutorul său pentru fericirea națiunii…” Dumnezeul cel mare al ungurilor? primo și secondo, fericirea națiunii? Păi era vorba că la 15 martie 1848 se lupta pentru egalitate, fraternitate și libertate, sau pentru români nu era valabil să fie egali cu celelalte națiuni, pentru că trebuie să spunem la acea perioadă în Transilvania, românii erau de trei ori mai mulți decât celelalte trei na­țiuni la un loc, sași, secui, maghiari.
Un alt caz cutremurător a fost și cel de la Uioara unde au fost împușcați 150 de români iar după fiecare execuție românului mort i se striga „No, acuma cântă Deșteaptă-te române!” ca să nu mai vorbim cum au fost executați cei 28 de români la Iernut, fără o aprobare prealabilă.
Sigur datele pot fi mai multe, dar mă opresc aici pentru a nu se crede că am ceva cu ungurii. Sincer am prieteni unguri și ne înțelegem de minune, ba chiar uneori ei susțin că partidul minorității maghiare din România nu-i reprezintă pe ei ci interesele Budapestei.
Spunea un prieten de-al meu: „eu sunt maghiar dar înainte de asta sunt cetățean român”. Sincer pentru un astfel de om jos pălăria iar pentru politicienii noștri, faceți apel la istorie, nu degeaba mai aveți, puțini ce-i drept, cercetători.
Concluzia o trageți dumneavoastră dragi cititori, un lucru pot să spun, Dumnezeu e veșnic, și universal, toți suntem fiii Lui nu doar cei maghiari, sași ori secui, ci și munteanul, moldoveanul,
bănățeanul și transilvăneanul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.