Au trecut şi europarlamentarele, iar politicienii au văzut cum sunt percepuţi în ochii electoratului. Şi după aceste alegeri s-a reconfirmat că avem un partid de stânga puternic, şi mă refer aici la PSD şi mai multe partide de dreapta care nu au fost capabile nici să-şi mobilizeze electoratul şi nici să-şi depăşească condiţia. Dacă în ceea ce priveşte PD-L,  rezultatul era de aşteptat, democrat liberalii neterminând de plătit încă pentru măsurile nepopulare luate pe vremea când se aflau la guvernare, Partidul Naţional Liberal, condus de Crin Antonescu, a produs o surpriză neplăcută. Sigur, era greu de crezut că va reuşi să obţină 20% din voturile românilor, dar parcă 15% este mult prea puţin, unde mai pui că fostul liberal Mircea Diaconu a reuşit să obţină un scor de 6,8%, adică aproape jumătate din scorul restului partidului… Că a fost ajutat mai mult sau mai puţin de PSD, că a beneficiat de spaţiul oferit cu dărnicie de Dan Voiculescu la Antene, contează mai puţin, rezultatul este cel care rămâne. Antonescu a reuşit însă să-şi mai spele puţin din păcate ţinându-se de cuvânt şi demisionând, aşa cum a promis că va face dacă PNL ia sub 20%. Aşa mai are, în opinia mea, o şansă să devină preşedintele României.

Partidul Mişcarea Populară, înfiinţat şi susţinut apoi din toate puterile de preşedintele Băsescu, nu a rupt gura târgului, dar pentru prima confruntare electorală s-a mişcat destul de bine şi a reuşit să intre în Parlamentul European, însă de unul singur nu va reuşi prea curând să repună pe picioare dreapta. Singura şansă ar fi ca liderii partidelor aflaţi de aceeaşi parte a eşichierului politic să-şi dea mâna, să lase deoparte ceea ce i-a învrăjbit şi să ajungă la un numitor comun. Problema este că nu prea sunt şanse să se întâmple acest lucru. Dacă o eventuală alianţă PD-L – PNL, de fapt o refacere a Alianţei DA,  ar fi posibilă, nu cred că actuala conducere a democrat-liberalilor ar accepta să dea mâna cu transfugii de la PMP.

În condiţiile în care PSD-ul nu este atât de tare pe cât apărea în sondajele din seara alegerilor, când era creditat, în funcţie de casele de sondaj, cu peste 40% din voturi, iar de obţinut a obţinut vreo 37,6%, o dreaptă unită ar putea să dea viitorul preşedinte al României, altfel, drumul lui Victor Ponta sau al altui candidat susţinut de PSD, dacă premierul nu primeşte girul americanilor, este deschis spre Cotroceni.

Recomandările redacției