de Victor Sava
Mi-ar plăcea să ştiu câţi dintre dumneavoastră aţi fi dispuşi să urmaţi un tratament indicat de un medic cardiolog amator? Atunci când vă veţi construi casa mult dorită, aţi apela la o echipă de meşteri amatori? Dacă un pod peste un râu oarecare ar fi construit de către un inginer amator, aţi avea oare curajul să-l traversaţi. Aţi fi oare de acord ca economiile strânse cu sudoare să fi administrate de bancheri amatori? Desigur că exemplele ar putea continua la nesfârşit.
Cred că răspunsul la întrebările de mai sus, retorice de altfel, ar fi în majoritatea covârşitoare a cazurilor negativ. Oricum, din fericire nu există doctori amatori, ingineri amatori, arhitecţi amatori etc. Societatea actuală nu mai permite ca meseriile să fie practicate de amatori. Este interzis prin lege. Pentru a practica o meserie ai nevoie de studii de specialitate şi o confirmare oficială din partea unei autorităţi a statului.
Conform dicţionarului explicativ al limbii române amatorul este acea persoană „căreia îi place ceva”, o persoană „căruia-i place o artă, o ştiinţă etc. şi o cultivă pentru propria sa plăcere, fără a se îndeletnici cu ea cu tot dinadinsul sau a o avea ca meserie”. De reţinut că amator este sinonim cu diletant. Pentru a rezuma, amatorul este acea persoană care manifestă preocupări într-un domeniu, dar care nu are pregătirea necesară. Pe de altă parte, un profesionist este cel „care lucrează într-un anumit domeniu de activitate pe baza unei pregătiri corespunzătoare”.
Odată spuse cele de mai sus aş dori să vă atrag atenţia asupra următoarei sintagme nefericită utilizată frecvent de mass-media din România: „arheologul amator”. La o simplă căutare în nomenclatorul de meserii putem observa că această profesie de arheolog amator nu este menţionată acolo. În realitate arheologul amator este acea persoană care posedă un detector de metale pe care-l utilizează în vederea descoperirii unor artefacte. Acestora li se mai spune şi detectorişti, dar recent presa îi numeşte arheologi amatori. Astfel că această denumire de arheolog amator este dată cu totul anapoda, respectivii nu au nimic în comun cu arheologia. Simplu fapt că se plimbă cu detectoarele de metale şi găsesc artefacte nu-i face arheologi. Arheologul este acea persoană care se ocupă cu studierea trecutului omenirii, urmând o serie de norme ştiinţifice. Totodată pentru a profesa această meserie e nevoie de studii universitare dublate de o practică pe măsură şi de o acreditare a Ministerului Culturii.
După umila mea părere de arheolog expert atestat de Ministerul Culturii, aceşti detectorişti nu fac altceva decât să distrugă, cu bună ştiinţă, siturile arheologice ale României. După cum am mai spus, arheologia nu este o goană după aur, acest domeniu ştiinţific dezvăluie puţin câte puţin trecutul omenirii. Dar printr-o nefericită lacună legislativă, acestor căutători de comori, denumiţi pe nedrept şi arheologi amatori, li se permite să distrugă contexte arheologice unice doar pentru plăcerea lor (deşi nu de puţine ori şi pentru avantajele materiale). Aşadar, de ce societatea nu îngăduie existenţa medicilor amatori, inginerilor amatori, ori topografilor amatori, dar în schimb priveşte cu o detaşare simpatică pe acei detectorişti care devalizează situri arheologice?
Răspunsul este unul complex, care ţine de particularităţile fiecărui individ şi fiecărei societăţi. În primul rând ceea ce face un detectorist nu te afectează direct, pe când un medic amator cu siguranţă îţi va dăuna sănătăţii. Şi ce dacă
s-a mai devalizat un sit arheologic, mulţi dintre noi nici nu prea ştim cu ce se mănâncă. De asemenea lipsa educaţiei ne duce să privim cu bunăvoinţă astfel de întreprinderi dăunătoare. Prezenţa insuficientă în media a arheologilor şi o slabă promovare a descoperirilor cu adevărat arheologice ajută la perpetuarea acestei stări de fapt. Slaba pregătire a celor care lucrează în mass media, dar şi goana după audienţă, ori cititori. Acestor factori li se adaugă şi unele lacune legislative în materie de arheologie.
În încheiere vă rog să nu mai folosiţi sintagma de arheolog amator, ea este jignitoare la adresa arheologilor.
A1 163
Sărbătoarea Vinului la Șiria, un eveniment la înălțime (galerie foto, video)
citește mai mult »