O fată de 17 ani a născut în vasul de toaletă, fără să ştie, măcar, că este însărcinată. Minora a fost găsită în baie de către verişoara ei, aproape leşinată, iar copilul a fost preluat de către medicii de la ambulanţă, însă băieţelul era deja mort. Problema este una generalizată, spun medicii, care susţin că astfel de cazuri, în care fete chiar şi de 12 ani, ajung să nască în ultima clipă, fiind salvate cu greu, de la moarte. La doar 17 ani, această tânără a adus pe lume un băieţel de 2,7 kg, fără să ştie că este însărcinată. Adolescenta susţine că a născut în aceste condiţii, adică în baie, pentru că nu şi-a dat seama că este gravidă. Totul s-a întâmplat azi noapte, în localitatea arădeana Mănăştur, în casa mătuşii sale.

Fata a rămas peste noapte la verişoara ei şi a acuzat dureri. Aceste simptome le-a transmis şi la 112, însă, când au ajuns la faţa locului, au găsit-o pe minoră aproape leşinată, iar pe copil înecat, în vasul de toaletă. „Când a anunţat ea, pe la 12 noaptea, că îi este rău, am anunţat salvarea, aşteptam salvarea, când ne-am dus acolo, fătul era născut”, a spus tatăl tinerei. Adolescenta a fost transportată la spital, iar copilul a fost dus la morgă, pentru necropsie. „Pacienta a fost adusă noaptea, cu salvarea, pe la ora 03.00, a fost adusă cu naştere la domiciliu, neasistată. A fost adusă în faza placentară, a delivrat aici, i s-a făcut un chiuretaj, i s-a administrat antibiotic. Avea şi ruptura de perineu, s-a suturat, pacienta este stabilă, se simte bine, evoluţia o vedem în zilele următoare, ca orice naştere la domiciliu implică anumite riscuri”, a declarat Daniela Brânzan, medic primar la Spitalul Matern.

Acum, legiştii trebuie să stabilească dacă băieţelul a fost născut viu sau mort, cazul fiind cercetat de un procuror. Părinţii fetei, vecinii şi chiar tânăra susţin că nu s-a ştiut că aceasta ar fi însărcinată. „E o familie foarte liniştită, nu ştiu ce s-a întâmplat. A stat la o mătuşă, că mai dormea cu o nepoată, cu verişoara ei. M-a sunat noaptea, ne-a speriat. Nu cred că a ştiut ea, mă miră, pentru că e o familie liniştită, dar necazul vine”, a spus un vecin. Oarecum, această supoziţie este întărită şi de medici, care susţin că astfel de cazuri sunt tot mai frecvente, iar problemele, specifice Evului Mediu, apar din cauza lipsei de educaţie sexuală. „Din păcate, în ultimul timp asistăm la foarte multe naşteri în rândul minorilor. Dacă până acum cele mai multe erau înainte de 20 de ani, acum sunt înainte de 16. Am operat la 12 ani, astăzi am avut o altă micuţă de 12 ani, care a născut natural, după o operaţie cezariană, deci sunt foarte multe cazuri în acest timp, ar trebui să ne gândim la soluţie, să stopăm evoluţia lucrurilor, copiii sunt abandonaţi, totul e cu bătaie lungă. Ar trebui să ne gândim la o soluţie, la un mod de educaţie sexuală în şcoli, să putem să stopăm fenomenul”, a mai spus medicul. În situaţia în care procurorii vor stabili că fătul a fost născut viu, mama acestuia ar putea fi cercetată penal pentru pruncucidere.

Cristian Cotuna

Recomandările redacției