Chiar dacă acum sunt retrași din activitatea pe care au făcut-o mai multe zeci de ani, un număr mare de seniori arădeni activează încă în diferite entități la nivel local. La unele dintre ele – cum este cunoscuta Casă de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) ce funcționează în Arad din 1952! – pe lângă posibi­litatea socializării, vârstnicii sunt și ajutați în rezolvarea a numeroase probleme ce apar zi după zi. Dintre ele, cele mai presante sunt cele legate de aspectul financiar și de starea de sănătate.
După finalizarea analizei situaţiei financiare a unităţii pe anul precedent, câteva date s-au dovedit relevante pentru situația generală a acestei categorii de arădeni, după cum ne preciza economista Lidia Dan, președinta Casei.
„După cum a început anul 2016, pentru pensionari nu se întrevăd imbunătăţiri spectaculoase; dimpotrivă. Vorbim de pensionarii obișnuiți, respectiv cei cu pensii modeste. Deși vârstnicii se poate spune că au învățat să-și gestioneze cu eficiență fiecare bănuț, mulți  continuă să vină la CARP să solicite ajutoarede ordin financiar: unele rambursabile, altele… ne­rambursabile (și aici sunt unele situații deosebite!) şi consideră unitatea noastră ca pe a doua lor casă.
Vreau să redau câteva date din care se poate vedea care este dimensiunea activității noastre dar și dimensiunea solicitărilor pe care le fac pensionarii ce sunt membrii Casei noastre: •CARP are înscrişi acum peste 17.000 de membri;  •în anul precedent (2015) au ridicat împrumuturi rambursabile un număr de… 5125 de pensionari, cu sume cuprinse între 200 și 12.000 lei – media unui împrumut fiind de 2.400 lei – adică aproape o treime din înscriși; •pentru tratamente în staţiuni în vederea ameliorării unor sufe­rințe au beneficiat de susținerea unei părți din costul «biletelor» peste 700 persoane; și-au efectuat lucrări de protezare (dentare, oculare) peste 600 per­- soane – cărora li s-a restituit o parte din valoarea lucrărilor.
Deosebit de trist este aspectul că avem și cazuri de acordări de ajutoare materiale şi băneşti nerambursabile: în 2015 s-au acordat pentru 557 de persoane.
Un aspect îmbucurător este însă acela că…  au scăzut numărul deceselor“  a redat succint câteva date reprezentative președinta CARP. Aceste „numere“ ascund însă în componența lor realități de viață, în marea lor majoritate de viață grea.

Recomandările redacției